Italija

Marco Asprea

Pisani materijal

Gospodin Marco Asprea uredio je u lipnju 2010. godine u mjesečniku VIAGGIANDO” reportažu u kojoj opisiuje otok Brač, kao otok lavande, ružmarina, šuma i mora prepunog uvala. Brač je predstavljen kao prekrasni dalmatinski otok kroz njegovu tradiciju, povijest i sadašnjost. Već u prvoj rečenici novinar naglašava gostoprimstvo otočana s kojima se uz čašu bolskog plavca susreće umjetnička tradicija u kojoj se isprepliću poezija i slikarstvo. Gotovo sva malena bračka mjesta opisana su kroz njihove specifičnosti: primjerice, Bol kroz njegove kulturne večeri, društveni život i prirodne ljepote; Postire kroz ribarsku tradiciju; a Pučišta kroz priču o svjetskoj popularnosti bračkog kamena. Viaggiando je turistički mjesečnik koji svojim čitateljima daje sve informacije o destinaciji, nihovoj tradiciji, zbivanjima te eno-gastronomskoj ponudi.

Marco Asprea, rođen je u Rimu, a trenutno živi i radi u Milanu. Po zanimanju je fotograf, a bavi se novinarstvom i fotografijom. Oduvijek zaljubljenik u fotografiju, od 1992. profesionalni je fotograf, a od 2000. g. urednik foto-reportaža. Surađuje s brojnim talijanskim izdavačima objavljujući reportaže u mjesečnicima u turizmu, aeronautici, sportu i arhitekturi.

Gospodin Marco Casiraghi objavio je u kolovozu prošle godine reportažu pod naslovom "Isole felici" (Otoci sreće) u kojoj se opisuju dva prekrasna hrvatska otoka. Nazivajući ih jednim rajem autor poziva čitatelje da ih obavezno posjete. To su Cres i Lošinj - otoci tradicije koji danas nude selektivni turizam posebice za nautičare. Reportaža počinje od luke u Malom Lošinju i njene tradicije, povijesti obitelji lošinjskih kapetana te razvoja pomorstvu u toj prirodnoj uvali. Uz sve informacije korisne za čitatelja opisuje se put od Lošinja preko Nerezina i Osora do prekrasnog Cresa. Marco Casiraghi, diplomirani filozof, rođen u Milanu, karijeru fotografa i novinara započeo je još 1981. Specijalizirao se u izradi putopisnih reportaža, a realizirao ih je više od 370. Objavljivao je u više od 1.100 glavnih međunarodnih mjesečnika i tjednika, posebice u talijanskim, francuskim i španjolskim medijima. Prvi članak o Hrvatskoj objavio je još 1986., a našoj je zemlji posvetio 30-ak reportaža. Autor je više knjiga i turističkih vodiča te monografija.