Zlatna penkala – godišnja nagrada inozemnim predstavnicima medija

Hrvatska turistička zajednica 2005. godine ustanovljuje nagradu «Zlatna penkala» s ciljem isticanja vrijednosti profesionalnog pristupa pisanju o Hrvatskoj i njenom turizmu, svjesna kako važan doprinos turističkom uspjehu daju i inozemni turistički novinari.

Od tada do danas, svake se godine u sklopu projekta organizira studijsko putovanje uz svečanu dodjelu nagrada za predstavnike medija koji su objavili najbolje radove u godini ranije. Putovanje je izvrsna prilika da se pokaže nova destinacija u Hrvatskoj te da se ujedno zahvali novinarima, urednicima, ali i blogerima i influenserima za predstavljanje hrvatskih ljepota i turističkih posebnosti čitateljima, gledateljima i slušateljima u medijima u kojima rade.

Nagrade se dodjeljuju za najbolje tekstove, radio i TV priloge o hrvatskom turizmu, za najbolju blog objavu te najbolju objavu na društvenim mrežama.

S obzirom da je Hrvatska domovina nalivpera, jednog od tradicionalnih simbola pisaca, ova nagrada ima i dodatnu vrijednost. Penkala je, prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku, kolokvijalni naziv za nalivpero, kemijsku olovku te olovku s promjenjivim grafitnim punjenjem. Naziv su dobile po njihovom «ocu», nekadašnjem stanovniku Zagreba, ing. Slavoljubu Eduardu Penkali (1871.-1922.), znamenitom izumitelju s početka 20. stoljeća. Među osamdesetak izuma iz područja mehanike, kemije, fizike i zrakoplovstva jeste i izum prve mehaničke olovke i nalivpera. Prvu mehaničku olovku na svijetu ing. Penkala patentirao je 24. siječnja 1906. godine, a prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom 31. svibnja 1907. godine. I tako su, na samom početku 20. stoljeća, ovi revolucionarni izumi i svojevrsni simboli novinarske profesije, upravo iz Hrvatske i Zagreba krenuli u svijet i naprečac ga osvojili.

Hrvatska turistička zajednica i ove je godine dodijelila nagrade i priznanja u sklopu 16. izdanja projekta „Zlatna penkala“, s željom da se zadrži tradicija i kontinuitet dugogodišnjeg projekta koji je odlično prihvaćen među predstavnicima inozemnih medija. 

Obzirom da nije bila moguća klasična dodjela nagrada koja je bila planirana u travnju 2020. u Istri, svim dobitnicima za najbolje objavljeni materijal u 2019. godini, zaslužene nagrade i priznanja uručene su preko mreže HTZ predstavništava u svijetu. 

Zlatna penkala