Predstavništvo Japan

PISANI MATERIJAL

Japanska modna urednica Kyoka Matsui nagrađena je za knjigu fotografija i putopisa iz Hrvatske 'KAN TABI', koju je napravila mlada i perspektivna glumica Miho Kano. Japanska glumica je posjetila našu zemlju kako bi napravila kratku reportažu za modni časopis WITH, koji uređuje gospođa Matsui, no ljepota hrvatske prirode i bogatstvo kulture i tradicije toliko su je oduševili da je odlučila napraviti foto esej. Hrvatska je predstavljena na dvije trećine cijele knjige u kojoj su se našle fotografije mnogih destinacija, poput Zagreba, Plitvičkih jezera, Splita i Dubrovnika, ali i fotografije originalnih hrvatskih predmeta.

Gospođa Kyoka Matsui od svibnja 2004. uređuje časopis 'WITH', kojeg čitaju mlade Japanke, a koji u svakom novom izdanju predstavlja najnovije modne trendove. U specijalnim slučajevima to predstavljanje radi poznata glumica ili voditeljica u inozemnim destinacijama. Gospođa Matsui je prije časopisa 'WITH', od travnja 2002 do lipnja 2004, uređivala časopis 'ViVi'.

Datum izdavanja:          28.08.2009

Broj stranica:                148

Naklada:                   30.000 primjeraka (3 tiskanja)

 

TV MATERIJAL

Gospodin Katsumasa Tanaka nagrađen je za turistički tv program 'Gamushara – Croatia', kojeg vode dvije mlade voditeljice koje su bez prethodno napravljenog plana, otkrivale Hrvatsku svakodnevno snimajući susrete s lokalnim stanovništvom i turistima. Kako je program utemeljen na spontanim susretima i situacijama budućim je posjetiteljima prikazano što mogu doživjeti u Hrvatskoj. Tijekom desetodnevnog boravka u Hrvatskoj voditeljice su (jedna Senegalo-japanka, a druga je Francusko-japanka) posjetile Zagreb, Plitvička jezera, Split, Vis, Ston i Dubrovnik. Prikazale su prirodne i kulturne ljepote Hrvatske, raskoš gastronomske ponude i gostoprimstvo hrvatskih domaćina. Dosadašnji programi 'Gamushara' su predstavljali samo azijska odredišta, stoga je program o Hrvatskoj bio prvi europski.

Autor programa Katsumasa Tanaka karijeru je započeo 1978. kao direktor fotografije na televiziji. Potom je postao direktor TV emisija na vodećim tv kućama, poput ABC-ija u Osaki. Od 1998 vodi dva satelitska programa: 'Ex entertainment' i 'Ex Sports'.

Datum emitiranja:      travanj i svibanj 2010. i reprize

Trajanje reportaže:    4 emisije x 30 minuta

Vrijednost emisije:      800.000 JPY x 4 = 3.200.000 JPY (oko 26.500 eura) (12.800.000 JPY odnosno 106.000 eura zajedno sa reprizama)