Završena 20. jubilarna Ninska šokolijada

TZŽ referenca: Zadarska
Objavljeno: uto, 26.07.2022 - 11:54
Jubilarna 20. Ninska šokolijada
Boris Kačan
Jubilarna 20. Ninska šokolijada

Proglašenjem najboljih čuvara nematerijalne baštine završena je 20. jubilarna Ninska šokolijada koja slavi autohtonu deliciju neponovljiva okusa – Ninski šokol. Nakon dvije godine pandemijske pauze mnogobrojni posjetitelji pohrlili su u prvu prijestolnicu Hrvata i prošetali ulicama koje pripovijedaju povijest.

U jednoj od najromantičnijih destinacija Europe – Ninu, u nedjelju, 17. srpnja, održala se nadaleko poznata gastro manifestacija, a posjetitelji su imali priliku degustirati šokol, delikatesu čija je receptura ostala tajna obitelji ninske regije. Na festivalu su bili i mnogi izlagači iz zadarske regije, kontinenta te inozemstva pa su posjetitelji uživali i u brojnim eko proizvodima koje oni nude. Šetajući povijesnim gradom upoznati se moglo i s različitim kulturama i običajima za što su zaslužne folklorne skupine koje su nastupale u starogradskoj jezgri i na ljetnoj pozornici s predivnom kulisom crkvom sv. Križa.

Ugodna ljetna večer s mnogo zanimljivih sadržaja bila je poseban doživljaj za turiste. Članovi stručnog žirija imali su težak posao i samo su nijanse odlučivale o najboljem šokolu jer se ove godine za prestižnu titulu natjecalo ukupno 43 vjerna čuvara baštine. Pobjednici u kategoriji Ninski šokolari su: 1. mjesto Zvonimir Azinović, 2. mjesto Branko Sjauš, 3. mjesto Vjera Sjauš, dok su pobjednici u kategoriji Šokolari ostala mjesta: 1. mjesto Marijana Šango Privlaka, 2. mjesto Ivanka Kuzmar Šubašić Zadar, 3. mjesto Marela Karlović Privlaka.

Manifestacija se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva kulture i medija, Zadarske županije i Grada Nina.