Španjolska

Antonio Castel Tremosa

Pisani materijal

Gospodin Antonio Castel Tremosa je doktor komunikacije i diplomirani povjesničar. Radi kao profesor novinarstva na fakultetu nauka komunikacije na Autonomonom univerzitetu u Barceloni; ujedno je pomoćni direktor tečaja Mastera komunikacije socijalnih kretanja i konflikta. Autor je izmedju ostalog i dijela: “Lose vijesti iz Afrike” (Barcelona 2008), “Imaginar Africa” (Madrid 2009). U svojoj novinarskoj djelatnosti je uobicajeni suradnik mnogobrojnih medija: El Pais, El Periódico, Avui, Altaïr. Dvomjesečnik "Altair" u srpnju 2010. objavljuje monografsko izdanje o Hrvatskoj na 137 stranica pod nazivom: "Hrvatska, mlada i tisućljetna". Monografsko izdanje o Hrvatskoj pokriva na lijep način glavne kulturne i prirodne atrakcije Hrvatske, popraćene s kvalitetnim fotografijama, opširnim člancima i interesantnim informacijama.

Gospodin Albert Padrol suosnivač je turističkog dvomjesečnika "Altair" koji je u srpnju 2010. objavio monografsko izdanje o Hrvatskoj na 137 stranica pod nazivom: "Hrvatska, mlada i tisućljetna". Monografsko izdanje o Hrvatskoj pokriva na lijep način glavne kulturne i prirodne atrakcije Hrvatske, popraćene s kvalitetnim fotografijama, opširnim člancima i interesantnim informacijama. Fotograf i planinar Albert Padrol, po zanimanju povjesničar i antropolog, 1979. zajedno s Pepom Bernadasom osniva knjižaru Altair, koja naknadno počinje izdavati istoimeni časopis o putovanjima.

Alberto Arizkorreta Gurutzeaga

TV reportaža

Gospodin Alberto Arizkorreta Gurutzeaga autor je televizijskih emisija "Chiloe" koje su 2010. u dva navrata bile posvećene Hrvatskoj. Prva je 45-minutna emisija snimljena u Zagrebu, Zadru i Plitvičkim jezerima, a druga u Šibeniku, Trogiru, Splitu i Dubrovniku. Riječ je o emisijama posvećenim turističkim destinacijama s jakim naglaskom na kulturnu i prirodnu baštinu, koje gledateljima kroz zabavno putopisnu prizmu otkrivaju različite aspekte zemljama i gradova, uključujući gastronomiju, lokalne proizvode i kontakt s ljudima. Svaka emisija o Hrvatskoj po tri je puta prikazane na španjolskom i baskijskom jeziku od lipnja 2010. Procjenjuje se da ih je vidjelo oko 180 tisuća gledatelja na baskijskom te oko 350 tisuća na španjolskom. Emisije su, osim toga, prikazane i Meksiku te Argentini, kao i na baskijskom međunarodnom TV kanalu (na španjolskom jeziku) koji prati oko osam milijuna domaćinstava. Alberto Arizkorreta Gurutzeaga cijelu je profesionalnu karijeru proveo na baskijskoj javnoj televiziji. Često sudjeluje u stručnim žirijima na filmskim festivalima, a radi i kao docent na fakultetu. Surađuje i na radio stanicama, časopisima te internetskim portalima.