Njemačka

Pisani materijal

U nagrađenom članku pod naslovom 'Toskana Kroatiens', objavljenom u high- end časopisu Holiday&Lifestyle autor Richard Kerler odveo nas je na putovanje po Istri. Autor čitateljima opisima oslikava posebnosti Istre kroz sve njene boje: plavetnilo mora, bijela boja stijena i tartufa, crvena i siva boja plodne zemlje i zelena boja unutrašnjosti – vina i maslina. Članak je prepun epiteta o ljepotama prirode Istre i bogate kulturno-povijesti baštine kao i moderne turističke infrastrukture. Putovanje po Istri autor završava u Puli s jasnom porukom: Istra ima puno više za ponuditi nego samo odmor na plaži. U info- dijelu čitatelj može naći na pregršt korisnih informacija: od preporuke smještaja do gastronoskih specijaliteta. Gospodin Kerler zaposlen je kao izdavač i voditelj poslovanja u poznatoj njemačkoj nakladničkoj kući Burda Verlag koja izdaje high end časopis Holiday&Lifestyle te dugi niz drugih magazina poput Casa Deko, Homes and Gardens, Country Homes itd. Zaljubljenik u Hrvatsku i u novinarski poziv, još uvijek rado osobno piše reportaže o svojim putovanjima. 

Jürgen Straßburger

Gospodin Jürgen Straßburger nagrađen je za reportažu na 12 stranica u specijaliziranom časopisu za nautičare "Boote" u kojem predstavlja Hrvatsku, točnije regije Istru i Kvarner, kao idealne destinacije za charteraše. Autor reportaže čitatelje vodi na putovanje po marinama, lučicama i skrivenim uvalama i od Umaga do Illovika. Ovaj svojevrstan putopis priča zaigranu priču pitoresknih gradova i mjesta, vina i konoba, valova i galeba. Putovanje započinje s otoka Krka, marine Punat, izletima do Vrbnika uz neizostavno kušanje autohtone Žlahtine, nastavlja s Umagom uz detaljne opise prelijepih uvala i luka na zapadnoj obali Istre do Medulina uz zaustavljanje na Brijunima. Put nastavlja do Lošinja uz detaljne opise uvala i gastronomske ponude kako tradicionalne tako i novih kulinarskih tendencija. Od Raba – koji naziva perlom Kvarnera uz pratnju burina, obalu prati natrag do početne luke Punta. Spojivši prirodu, kulturu, tradiciju i hrvatski „lifestyle“ autor toplo preporučuje Kvarner svim zaljubljenicima u ovaj vid odmora na moru. Po zanimanju politolog Jürgen Straßburger, nakon nacionalne televizije ZDF i dnevnih novina Neue Westfälische u redakciji časopisa Boote počinje raditi 1978. Zajedno sa autorom i fotografom Bodom Müllerom objavljuje dva vodiča za nautičare „Hrvatska obala 1“ (2010) i „Hrvatska obala 2“. 

Gospođa Nina Grygoriew nagrađena je za reportažu objavljenu u časopisu Brigitte pod naslovom „Und dann ans Meer“ (A onda na more) u kojem na osam stranica preporučuje tri ture za razgledavanje od Zadra do Dubrovnika. Ture su posebno namijenjene individualcima koji se ne žele vezati za jedno mjesto nego istraživati sve što im destinacija nudi – od usamljenih uvala do živog pulsa gradova poput Splita i Dubrovnika. Novinarka kreće autom u pratnji fotografkinje od Zadra, preko Murtera, Šibenika, Nacionalnog parka Krka, do Splita, Brača i Dubrovnika. Reportaža je posebna jer predstavlja Hrvatsku kao lifestyle destinaciju koja nudi za svakoga ponešto, a najvažnije pregršt nezaboravnih zalazaka sunca, fascinantnih stoljetnih gradova koji vrve modernim životom, predivne poglede s magistrale i bezbrojne otoke od kojih je svaki jedinstven. Fotografije koje prate tekst svojim razigranim bojama i motivima dodatno prenose atmosferu pridonoseći vrijednosti samog teksta. Autorica se nakon studija komunikacija, germanistike i psihologije, na Akademiji za modni dizajn u Hamburgu dodatno usavršavala za modno novinarstvo i medije. Od 1997 objavljuje u mnogim časopisima, a za časopis Brigitte radi od 2004.

Thomas Eichberg

TV reportaža

Gospodin Thomas Eichberg nagrađen je za prilog "Kroatien: Tiere und Naturschutz" (Hrvatska – životinje i zaštita okoliša) objavljen u emisije "Auf gute Nachbarschaft" u kojoj gledatelji regionalne postaje prvog programa njemačke televizije MDR svaki tjedan imaju prilike otkriti više o nekoj od destinacija širom svijeta. Predstavljajući Hrvatsku autor kreće s Brijuna te odlazi na Lošinj i Vis donoseći priču o ta dva otoka kroz projekt zaštite delfina i podmorja. Zadnja postaja reportaže je Lonjsko polje, jedinstveni biotop te selo Čigoč, europsko selo roda. U prvom planu reportaže je zaštita jedinstvenih područja, krajobraza i životinjskih vrsta po čemu je između ostaloga Hrvatska u Europi jedinstvena. Diplomirani režiser i kamerman Thomas Eichberg studirao je na jednoj od najpoznatijih škola za filmsku produkciju HFF (Hochschule für Film und Fernsehen) u Potsdam-Babelsbergu, a od 1996 radi na brojnim reportažama za TV kuće ZDF, ARTE, ARD.

Radijska reportaža

U sklopu ciklusa emisije 'Sonntagsspaziergang' slušatelji postaje Deutschlandfunk Rundfunkta su 3. siječnja 2010. mogli uživati u zvukovima Zadra. Autorica Marilyn Veber nagrađena je za putovanje ulicama Zadra popraćeno živim zvukovima gradske vreve, uz razgovore s prolaznicima, pričom o kulturno- povijesnom nasljeđu Zadra te naravno uz jedinstveni zvuk morskih orgulja. Autorica donosi i zanimljiv intervju s arhitektom orgulja i spomenika suncu Nikolom Bašićem. Prilog o Zadru je u kraćoj verziji emitiran i na postaji WDR5 uz dodatni osvrt o NP Paklenici.Autorica Marilyn Veber studirala je terapiju glazbom u Berlinu, gdje od 2006. radi kao radio reporterka za razne postaje poput Deutschlandradio Kultur i RBB. Autorica je mnogobrojnih priloga o glazbenim instrumentima raznih zemalja kao i drugih zanimljivih kulturnih emisija.