Predstavništvo Japan

PISANI METRIJAL

Specijalni broj časopisa „Tabi" (tabi na japanskom znači putovanje) pod nazivom „Ležerno po Hrvatskoj" predstavlja istarsku, dubrovačku regiju i otok Hvar. Reportaža se sastoji od nekoliko dijelova u kojima su predstavljene znamenitosti, restorani, dućani, tradicionalna jela i pića i stari zanati, poput tradicionalnog načina oblikovanja zlata dubrovačkih zlatara i hvarske čipke. Korisne informacije, kvalitetne slike i tekstovi, predstavljanje hrvatske kulture i tradicije, gastro i eno ponude, po regijama i mjestima, pridonijelo je da ova reportaža bude najgledanija TV reportaža o Hrvatskoj u 2007. godini.

Novinarka: Gospođa Akiko Yoshida (Gospođa Akiko Yoshida radi u izdavačkoj kući «Shinchosha» od 2000. godine i bila je jedna od autora dva romana Kitano Takeshija i nekolicine drugih romana. 2003. godine izdavačka kuća «Shinchosha» uvrštava časopis «Tabi» u svoj almanah i gospođa Yoshida je zamoljena da dođe pomoći svojim znanjem i iskustvom u redakciju «Tabija», časopisa specijaliziranog za turizam)

Naklada: 50.000 primjeraka

Veličina reportaže: 77 stranica

Datum objave: lipanj 2007. godine

TV MATERIJAL

Unutar emisije „Tabi salad" televizijske emisije «Tabi salad Croatia» koja je emitirana na nacionalnoj televiziji TV ASAHI u četiri serijala u listopadu 2007. godine Emisija traje sat i pol, a predstavljanje Hrvatske oko 25 minuta po emisiji. Japanska glumica-slikarica Maako Kido je voditeljica emisije i zajedno s njom otkivamo ljepote i čari Hrvatske. Osim prekrasne prirode i tirkizno plavo-zelenog mora, predstavljene su stare jezgre gradova, mnogobrojne vrste hrvatskog kulinarstva i ono sto najbolje predstavlja Hrvatsku, kvaliteta života u kojem se živi da bi se uživalo. Reportaža je snimljena u Dubrovniku, Korčuli, Plitvicama, Zagrebu, Istri i Rovinju. Emisija je imala vrlo veliku gledanost i uvelike je pomogla u predstavljanju Hrvatske japanskoj publici..

Novinarka: gospođa Tomoko Kiriyama (Gospođa Tomoko Kiriyama je producent i režiser cijelog televizijskog programa «Tabi salad» od početka emitiranja, koja je počelo prije 15 godina. Unutar emisije postoje dva programa: „Inozemstvo" i «Dnevnik boravka». Gospođa Kiriyama je producent i režiser prvog i producent drugog programa. Osim «Tabi salad» emisije, sudjelovala je u realizaciji dokumentarca o Jacquesu Maillolu «Slobodno ronjenje», a trenutno samostalno radi dokumentarac «Riječi i pejzaži koje želim ostaviti djeci»).

Vrijeme emitiranja: 10. rujna 2007. godine

Gledanost: 1.623.000 gledatelja