Predstavništvo Italija

PISANI MATERIJAL

Meeting e congressi je mjesečnik izdavačke kuće Ediman koja je u cijeloj 2007. godini u svim svojim izdanjima objavila velik broj reportaža o Hrvatskoj (Incentivare, Turismo d'Affari,...). Od kojih posebno izdvajamo reportažu od 8,5 stranica o Zagrebu koja je objavljena u listopadu 2007. pod nazivom: Zagabria con brio (Zagreb s osmjehom, radošću, poletom). U ovoj specijalnoj reportaži prekrasnim fotografijama predstavljen je grad Zagreb, njegova povijesna jezgra, prepoznatljiva arhitektura trgova i mjesta u kojima se danas održavaju značajni kongresni sastanci i eventi.

Novinarka: Luciana Francesca Rebonato (urednica časopisa „Meeting e congressi", članica je ETP - European Travel Press te GIST-a - Gruppo Italiano Stampa Turistica. Iz dugogodišnjeg profesionalnog iskustva i novinarskog rada izdvajamo sljedeće: suautorica na izradi godišnjaka L'annuario del Turismo 2007 ; izrada monografije Grand Tour, direktorica mjesečnika In Vacanza ; novinarski članci u raznim turističkim novinama od široke publike i trade-a; dopisnica Lombardije za trade Travelling Interline International sa sjedištem u Rimu.)

Naklada: 30.000 primjeraka

Veličina reportaže: 8,5 stranica

Vrijeme objavljivanja: listopad 2007.

TV MATERIJAL

U osamdesetpetominutnoj emisiji „Linea blu", emitiranoj na RAI UNO u udarnom terminu u cijelosti posvećenoj ljepotama srednje i sjeverne Dalmacije, prikazana je povijesna jezgra Splita, NP Krka, NP Kornati, Murter, PP Telaščica. Riječ je o veoma prestižnoj turističkoj emisiji koju već godinama prate mnogobrojni gledatelji u Italiji i inozemstvu. Godine 2006. ostvarena je prosječna gledanost od 16% ili 2.000.000 gledatelja po emisiji. Linea Blu se emitira subotom u udarno vrijeme odmah nakon dnevnika u 14.00 sati i traje oko 60 - 80 minuta. Emisija «Costa dalmata della Croazia» ostvarila je rekordni «share» gledanosti od 22% s 2.800.000 gledatelja.

Novinarka: Donatella Bianchi (Počinje raditi za televiziju s 15 godina za program „Domenica In" kojeg vodi Corrado. Njenu umjetničku karijeru upotpunjuje nekoliko snimljenih i razna sudjelovanja u zabavnim programima sve do svoje 18. godine, nakon čega se odlučuje za novinarski poziv. Surađuje s „Gente Viaggi" i drugim mjesečnicima i tjednicima za koje piše o turizmu, okolišu i kulturnim dobrima. Od '89. do '92. vodi i uređuje prilog „Viaggi d'Autore" za emisiju „Sereno Variabile". 1994. godine RaiUno kreće s novim programom koji se bavi isključivo morem. Kao voditelje angažira novinare Puccia Coronu, Lina Matti i Donatellu Bianchi.)

Vrijeme emitiranja: 28. srpnja 2007. godine

Trajanje: 85 minuta

Gledanost: 22%