Dobitnici

Trideset i šest inozemnih turističkih novinara iz šestnaest zemalja na prigodnoj svečanosti u Vili Dalmaciji u Splitu 12. svibnja primilo je vrijedna priznanja iz ruku ministra mora, turizma, prometa i razvitka, g. Božidara Kalmete. S ciljem da istakne vrijednost profesionalnog pristupa pisanju o Hrvatskoj u stranim medijima, Hrvatska turistička zajednica nagradom „Zlatna penkala“ zahvalila je novinarima na njihovom doprinosu u promociji hrvatskog turizma na inozemnim tržištima.

Tijekom 2005. godine Hrvatsku je u potpunoj organizaciji Hrvatske turističke zajednice posjetilo 518 stranih novinara iz 26 zemalja, dok je u djelomičnoj organizaciji Hrvatske turističke zajednice na području Hrvatske boravilo 122 strana novinara, sveukupno 640 stranih novinara. Direktan rezultat posjeta novinara su objavljeni pisani, TV i radio materijali. Procijenjena vrijednost objavljenog pisanog materijala u 2005. g. iznosi 626.169.084,00 kuna, a objavljenih TV i radio reportaža 388.257.337,00 kn, što je ukupno čak 1.014.426.421,00 kn.

Temeljem odluke Hrvatske turističke zajednice dvoje dobitnika primilo je grand prix „Zlatna penkala“ za najbolji pisani i grand prix „Zlatna penkala“ za najbolji TV i radio materijal o Hrvatskoj objavljen u inozemstvu. Ostalih 27 novinara dobili su „Zlatnu penkalu“ za najbolji materijal o Hrvatskoj objavljen na pojedinom tržištu.

Zlatna penkala grand prix za najbolji pisani tekst dobila je gđa. Patrizia Magi iz Italije, za reportažu „Od Zadra do Dubrovnika“ („Croazia da Zara a Dubrovnik“), objavljenoj u mjesečniku Panorama Travel koji izdaje najpoznatiji talijanski izdavač Mondadori u nakladi od 94.000 primjeraka. Reportaža na 27 stranica iscrpno opisuje područje Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika kroz informacije o gastronomiji, kulturi, te povijesnoj i prirodnoj baštini. Ona je među prvim talijanskim novinarima, pri pisanju reportaže posebnu pozornost posvetila bogatstvu dalmatinske zagore.

Zlatna penkala grand prix za najbolju TV reportažu nazivom „Croatia's Dalmatian Coast“ dobio je g. Rudy Maxa iz SAD. Reportaža u trajanju od 35 minuta prikazivana je na PBS kanalu i Kanalu 13, kao i na lokalnim televizijama, od lipnja 2005. do danas, čak 197 puta. Rudy Maxa dobitnik je brojnih nagrada za novinarstvo, između kojih i Pulitzer Award, a njegova TV serija „Smart Travels with Rudy Maxa“, koja uglavnom govori o europskim destinacijama, dobitnik je Emmy-a.