Zlatna penkala 2005.

Hrvatska turistička zajednica, u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i Turističkom zajednicom grada Splita u periodu od 11. do 14. svibnja 2006. godine organizira dodjelu godišnje nagrade "Zlatna penkala".

"Zlatna penkala" je nagrada koja se inozemnim turističkim novinarima dodjeljuje za najbolji objavljeni pisani materijal, TV ili radio emisiju o Hrvatskoj objavljenu u 2005. godini.

Na trodnevnom boravku u Splitsko-dalmatinskoj županiji prisustvovat će 36 inozemnih novinara iz 18 zemalja svijeta. Osim službenog dijela, novinarima će boravak biti popraćen zanimljivim programom i posjetima povijesnim lokalitetima u Splitu, Saloni i Makarskoj rivijeri.

Prvog dana, 11. svibnja 2006. g. novinari će razgledavati Dioklecijanovu palaču.
U večernjim satima u podrumima Dioklecijanove palače, upriličit će se svečani prijem gradonačelnika Splita g. Zvonimira Puljića, grada domaćina, te organizatora manifestacije, direktora Hrvatske turističke zajednice, g. Nike Bulića. Nakon pozdravnih govora g. Puljića i g. Bulića, prezentaciju o turizmu regije i grada Splita održat će direktor Turističke zajednice grada, g. Vedran Matošić i direktor Turističke zajednice županije, g. Mili Razović.

12. svibnja 2006. g. s početkom u 10.00 sati u prostorima Meštrovićeve Galerije održat će se tiskovna konferencija na kojoj će direktor Hrvatske turističke zajednice, g. Niko Bulić, izložiti strateške ciljeve i komparativne prednosti hrvatskog turizma. Uzvanicima će se tom prilikom obratiti Ministar turizma, mora, prometa i razvitka, g. Božidar Kalmeta, župan Splitsko-dalmatinske županije, g. Ante Sanader te gradonačelnik Splita, g. Zvonimir Puljić.

Istog dana u petak 12. svibnja 2006. g. s početkom u 19.00 sati u Vili Dalmaciji na svečanoj dodjeli nagrade "Zlata penkala" stranim novinarima uručit će se priznanja za najbolji objavljeni pisani materijal, TV ili radio emisiju o Hrvatskoj objavljenu u 2005. godini.
U znak zahvale, za njihov izniman doprinos u isticanju vrijednosti hrvatske turističke ponude i njezino predstavljanje čitateljima, gledateljima i slušateljima u medijima na inozemnim tržištima, nagrade će im svečano dodjeliti premijer Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Sanader, ministar turizma, mora, prometa i razvitka, g. Božidar Kalmeta i direktor Hrvatske turističke zajednice, g. Niko Bulić.

13. svibnja 2006. g. novinari će imati priliku upoznati ljepote Makarske rivijere, gdje su predviđeni obilasci Baške Vode, Makarske, Tučepa, Podgore i Zaostroga. Domaćini će se pobrinuti da novinari u njihovim destinacijama osjete mirise, okuse, zvuke i boje "Mediterana kakav je nekad bio".