HZJZ objavio upute u slučaju pojave bolesti gosta u turističkom smještajnom objektu

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: sub, 20.06.2020 - 14:34
HZJZ

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je najnovije preporuke u kojima je objašnjen postupak kod pojave bolesti gosta u turističkom smještajnom objektu u vrijeme pandemije COVID-19.
 
U uputama je navedeno kako se strane turiste s potvrđenim covidom-19 odmah prebacuje u predviđenu zdravstvenu ustanovu, dok se domaći turisti s blažim simptomima šalju kući u izolaciju po mogućnosti vlastitim prijevozom.
 
Strani gosti koji su kontaktirali oboljelog mogu se i prije isteka izolacije oboljelog vratiti u svoje matične države, nakon konzultacija sa javnozdravstvenim vlastima njihove zemlje.

Također, zaposlenici u smještaju u kojem je bio smješten zaraženi turist, a koji su također zaraženi, moraju biti podvrgnuti bolničkom liječenju ili izolaciji, ovisno o težini simptoma. Zaposlenici kojima nije potvrđena bolest, a bili su u kontaktu sa zaraženim turistom, moraju u izolaciju.

O završetku izolacije i zdravstvenom stanju skrbi nadležni liječnik koji je odredio karantenu, odnosno samoizolaciju, navodi se uz ostalo u uputama objavljenima na internetskim stranicama HZJZ-a.