Hrvatska reprezentacija nastupila na Kulinarskoj Olimpijadi

Objavljeno: pon, 24.02.2020 - 12:34

Hrvatska kulinarska reprezentacija predstavila se na Kulinarskoj Olimpijadi u Sttutgartu, najvećem i najprestižnijem svjetskom kulinarskom natjecanju na kojemu se ove godine sudjelovalo preko trideset hrvatskih kuhara i slastičara u različitim natjecateljskim kategorijama. Ovogodišnja Kulinarska olimpijada po prvi je puta održana u Stuttgartu, od 14. do 19. veljače u sklopu sajma Intergastra, te je ujedno najveća i najuspješnija Olimpijada od svog prvog izdanja davne 1900. godine.

Hrvatski predstavnici zablistali su među mnoštvom natjecatelja iz preko sedamdeset zemalja svijeta te se ponosno vratili kući s osvojene dvije timske i šest individualnih brončanih te četiri individualne srebrne medalje.

Nacionalni tim predstavio se u dvije najprestižnije kategorije natjecanja: "Restoran nacija" gdje je pripremom svečanog menija od 3 slijeda u 6 sati za 110 osoba osvojio brončanu medalju  te „Chefs table“ gdje je za pripremu 7 slijedova jela za 12 osoba u 5 sati osvojio diplomu. 

Srebrnom medaljom okitio se Ivan Đukić natjecanjem u individualnoj kategoriji Kulinarska artistika - clasic Thai style carving, dok je u istoj kategoriji Dražen Šafar osvojio diplomu. Ivan Đukić također je osvojio i brončanu medalju u kategoriji Kulinarska artistika - carving uživo.

Aktualna državna prvakinja u slastičarstvu, Sandra Jadek, briljirala je u individualnoj slastičarskoj kategoriji te je kući ponijela srebrnu medalju. Regionalni tim Varaždinske županije svoja je znanja i vještine predstavio u postavi hladnog stola koji se sastojao od finger food-a, hladne plate, 3 predjela, svečanog menija u 5 sljedova, 4 različita deserta i petit four-a te je za isti osvojio brončanu medalju.

Srebrnu medalju osvojio je Dinko Tomašić, mlada nada hrvatskog kulinarstva, za nastup u individualnoj kulinarskoj kategoriji. U istoj kategoriji broncu su osvojili Lovro Stančin, najmlađi hrvatski predstavnik, Antonio Bukvić i Tomislav Sabolić. Antonio i Tomislav broncu su ponijeli i u kulinarskoj artistici, a u toj kategoriji srebrom se okitio Erich Glavica. Tim „Chef.hr“ predstavio se u kategoriji cateringa te je za svoj nastup primio diplomu.

Na Olimpijadi je sudjelovalo preko 2500 kuhara i slastičara iz preko 70-ak zemalja svijeta, a njihov je rad uživo pratilo preko 100 tisuća posjetitelja koji su uz kulinarska natjecanja imali priliku posjetiti i vezani gastro sajam koji se paralelno odvijao u 10 paviljona. Zadatak ocjenjivanja pripao je proslavljenim svjetskim kuharima i slastičarima koji su morali kušati i ocijeniti desetak tisuća radova. Najboljima su proglasili Norvešku te je ona novi Olimpijski pobjednik u kategoriji Nacionalnih timova, dok je Švedska imala najbolju juniorsku ekipu.