Poučna staza "Napoleonova cesta" u Brelima otvorena za posjetitelje

TZŽ referenca: Splitsko-dalmatinska
Objavljeno: uto, 23.06.2020 - 11:29
Napoleonova cesta
Sustav turističkih zajednica

Poučna staza Francuska ili Napoleonova cesta u Brelima koja se svojim najljepšim dijelom i završetkom nalazi na području općine Brela, otvorena je za posjetitelje.

Cestu koja se nalazi iznad zaseoka Gornji Kričak su početkom 19. stoljeća gradili domaći ljudi pod francuskom zastavom, a nikada nije dovršena. Cesta najvjerojatnije nije dovršena zbog toga što se Napoleon pred kraj svoje vladavine više okrenuo izradi fortifikacija, a odmaknuo od infrastrukture koja mu je bila izrazito bitna.

Naime, u ovom dijelu cesta je trebala preko prijevoja u Gornjim Brelima spojiti Makarsko primorje s francuskom cestom koja je prolazila u Zabiokovlju. Projekt su osmislili  i realizirali Općina Brela, Turistička zajednica Brela i Park prirode Biokovo.

Poučna staza "Napoleonova cesta" sa deset interpretacijskih tabli duž ceste koje pojašnjavaju povijesni način gradnje te prekrasan okoliš parka prirode Biokovo, pogled na Brela, Makarsko primorje i otoke postala je novi turistički i kulturno povijesni sadržaj Brela i Parka prirode Biokovo.