Održana konferencija "Stvaranje održive eno-gastronomske destinacije"

TZŽ referenca: Zadarska
Objavljeno: uto, 19.12.2023 - 11:01
Turistička zajednica Zadarske županije je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru te Ilirijom d.d te uz podršku i inicijativu Zadarske županije u utorak 12. prosinca 2023. u Arsenalu u Zadru organizirala konferenciju STVARANJE ODRŽIVE ENO-GASTRONOMSKE DESTINACIJE
TZ Zadarska
Okupljeni na konferenciji STVARANJE ODRŽIVE ENO-GASTRONOMSKE DESTINACIJE

Turistička zajednica Zadarske županije je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru te Ilirijom d.d te uz podršku i inicijativu Zadarske županije u utorak 12. prosinca 2023. u Arsenalu u Zadru organizirala konferenciju STVARANJE ODRŽIVE ENO-GASTRONOMSKE DESTINACIJE.  

Na konferenciji održanoj u okviru 3. Dana vina i gastronomije Zadarske županije sudjelovali su i nazočne pozdravili rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, župan Zadarske županije Božidar Longin, državni tajnik iz Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta Slavko Štefičar i direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija.

Održivost eno-gastronomske destinacije kao jednog od temelja ravnomjernog napretka i razvoja turizma, te značaj eno-gastronomije u turističkim kretanjima, bile su glavne teme skupa koji je okupio niz eminentnih stručnjaka.  Konferenciju su pratili brojni djelatnici u turizmu i ugostiteljstvu, turističke zajednice, vinari, studenti, te mladi kuhari koji su održali degustaciju na temu tradicije na inovativan način.

Predavanje na temu "Strategije za strukturiranje turističke destinacije kroz gastronomiju" predstavila je Clara Antúnez Ferrer, nutricionistica, magistrica gastronomske komunikacije i osnivačica La Gastronòmica-e. Ona je prenijela katalonska iskustva u promociji eno-gastronomije, istaknuvši sličnosti između Zadarske županije i Costa Brave te predstavila ideje za razvoj gastronomskih doživljaja u turizmu.

Panel "Od polja do stola"

Paneli su moderirani od strane profesorice Božene Krce Miočić i gastronomada Renea Bakalovića. Prvi panel "Od polja do stola" okupio je stručnjake poput Zdravka Tušeka, Slavka Štefičara, Mihaele Kadije, Ante Sjauša i Martine Pernar Škunca, koji su naglasili važnost skraćivanja prehrambenog lanca i usmjerenje prema održivosti.

Drugi panel "Put uspješnog plasmana proizvoda" uključivao je iskustva Daniela Kramarić, Matea Pestića i Manuelu Plohl, koji su podijelili perspektive iz svijeta sommeliera, vinarije i predavanja.

Nikola Žinić, suosnivač agencije Bruketa&Žinić&Grey, održao je uvodno predavanje na temu "Enogastronomija + Marketing = Vrhunski doživljaj". Panel "Miriše na uspjeh" s Antom Udovičićem i Branimirom Vukšićem istaknuo je napredak u enologiji i gastronomiji u Hrvatskoj.

Posljednji panel "Praksa-ulaganje u budućnost" fokusirao se na rad s mladima u turizmu i ugostiteljstvu, a sudjelovali su predstavnici Ilirije d.d., Obrtničke komore Zadarske županije, Srednje škole Bartula Kašića Pag, Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar te F B manager iz resorta Punta Skala.

Istaknuto je da je potrebno poticati mlade na nove izazove i poduzetništvo te raditi na financijskoj pismenosti u školama. Ravnateljica Pećirko je naglasila svoje iskustvo u radu s mladima i istaknula važnost poticanja poduzetništva, uključujući zadrugu u njihovoj školi.

Program posvećen mladim perspektivnim kuharima

Sudionike je osobito oduševio poseban dio programa posvećen mladim perspektivnim kuharima pod nazivom INSPIRACIJA – NA MLADIMA SVIJET OSTAJE. U njemu je predstavljeno 8 mladih kuhara - Stela Vincek, Klaudio Mrkić, Elvis Vrkić, Gabrijel Benić, Marin Vitali, Toni Matešić, Bruno Kalmeta, Ivan Prenđa i Luka Kero. Oni su pod vodstvom chefa Josipa Vrsaljka i uz asistenciju učenika ugostiteljskih škola iz Zadra i  Paga predstavili svoja kuharska umijeća koja su se mogla i degustirati, a tema je bila tradicija na inovativan način. Za sve su sudionike tako pripremili tradicionalno jelo ili autohtonu namirnicu s područja Zadarske županije po svom izboru na inovativan način (s popisa tradicionalnih jela iz projekta CUHaCHA). 

Tim je povodom Mihaela  Kadija istaknula: „U trećem izdanju Dana vina i gastronomije Zadarske županije naglasak smo stavili na održivost, koja čini temelj budućeg razvoja i jedini prihvatljivi smjer kojim trebamo ići, a kako bismo sva bogatstva koja posjedujemo ostavili u naslijeđe budućim generacijama. Ističemo posebno i upravo suradnju s budućim generacijama jer u velikom dijelu naših aktivnosti na području enogastronomije u kojoj Zadarska županija ima zaista veliki potencijal, sudjeluju i mladi ljudi. Na kraju je zaključila: Ta nas uspješna suradnja s mladim snagama osobito veseli jer ulaganje u znanje i mlade predstavlja zalog za uspješnu budućnost koju svi zajedno priželjkujemo i na čemu zajednički i radimo“.