Ljeto u Srcu Podunavlja ili zašto za godišnji odmor krenuti na hrvatski istok, drugi dio

TZŽ referenca: Osječko-baranjska
Objavljeno: pon, 17.07.2023 - 12:33
Plaža Draž
Nenad Milić
Plaža Draž na Starom Dunavu zacijelo je najfotogeničnija destinacija na hrvatskom Podunavlju

Iako će mnogi pri planiranju ljetovanja najprije pomisliti na Jadran, mi vam i ovaj put predlažemo nešto alternativno, a vrlo originalno: odmor na jezerima, na Dunavu i njegovim pješčanim plažama, i ni manje ni više nego na obalama - službeno nestalog - Panonskog mora.

Krenite na istok, head on east i zauzmite mjesto uz obalu bazena na termalnoj rivijeri Bizovačkih toplica. Uživajte u osvježavajućem koktelu pored obale, no pripazite na visoke valove. U Bizovcu ćete naime pronaći najveći bazen s valovima u ovome dijelu Europe. Ako ipak više volite mirnije vode onda će unutarnji bazeni s ljekovitom slanom vodom drevnog Panonskog mora biti pravi izbor za vas.

U Bizovcu se možete rashladiti i u jezeru Bajer nedaleko od centra mjesta, a osvježavajuća jezerska voda očekuje vas i drugdje u Slavoniji. Iako je poznatije po prelijepim konjima lipicancima, nedaleko Đakova smjestilo se čak četiri jezera. Borovik u gustoj šumi na obroncima Dilj gore, Jošava i Bajer na samome rubu grada s pogledom na veličanstvenu katedralu Sv. Petra te jezero Mlinac na putu prema vinskoj cesti Zlatarevac - Trnava.

Odmor uz jezera potražite i sjeverno od Osijeka, u Dardi na Đoli, te na Grabovačkim jezerima blizu Kneževih Vinograda gdje su se, uz treću najstariju povijesnu vinariju u Hrvatskoj - vinariju Vina Belje, smjestili i najpopularniji baranjski bazeni.

Okupati se u bazenima možete i u drugim gradovima Osječko-baranjske županije, no za istinski doživljaj odmora na Panonskom „moru“ predlažemo da se otisnete do obala lijepog plavog Dunava. U mjestu Dalj nedaleko od poznatog erdutskog vinogorja, na rubu riječnog poluotoka je pješčana oaza - plaža „Na jami“. Iako je plaža duga tek tridesetak metara, Dunav je ovdje impresivno širok, baš poput mora, više od 700 metara.

Za kraj popisa mjesta savršenih za idealno ljetno osvježenje ostavili smo vjerojatno najfotogeničniju riječnu plažu u hrvatskom Podunavlju, plažu Draž. Najfiniji bijeli pijesak koji svjetluca na ljetnom suncu, ležaljke i suncobrani od trske, cocktail bar, mirna i čista, tirkizna voda, u topli ljetni suton zlatna… Dok im, tek nakon ljetovanja, ne priznate da su vaše „najlajkanije fotke“ s Instagrama zapravo nastale na Starom Dunavu u Baranji, vaši će prijatelji zaista misliti da ste se za godišnji odmor počastili putovanjem na kakav nepoznat im tropski otok.