Dva nova proizvoda TZ Općine Preko

TZŽ referenca: Zadarska
Objavljeno: čet, 30.06.2022 - 13:27
Avantura otok
TZO
Prije šest godina na otoku Ugljanu započeo je razvoj infrastrukture za aktivni odmor kroz projekt „Avantura otok“

Prije šest godina na otoku Ugljanu započeo je razvoj infrastrukture za aktivni odmor kroz projekt „Avantura otok“, što je posljednjih godina nadopunjeno i dodatnim pješačkim stazama, penjačkom liticom Željina, mobilnom aplikacijom te pratećim sportsko – rekreativnim manifestacijama. Ova dva turistička proizvoda, direktno povezana s navedenim projektom, predstavljaju nadogradnju te dodanu vrijednost turističkoj ponudi otoka Ugljana i zadarske regije. 

Projektom interpretacije kulturno-povijesnih cjelina putem tematskih kulturno-povijesnih staza sa stručnim višejezičnim interpretacijskim tablama nastavit će se nadograđivati turistička ponuda i sadržaji za posjetitelje, turiste i lokalno stanovništvo.

Otok Ugljan ima toliko toga za pokazati i povezati ovakvom interpretacijom. Na malom prostoru Sutomišćice i Lukorana postoji ljetnikovac „Lantana“ iz 17. st. – primjer vrhunske barokne venecijanske arhitekture u kojem se odvijala primopredaja mletačkih providura za Dalmaciju, niz drugih zanimljivih ljetnikovaca, prirodnih fenomena poput litica, pećina i staza te mnogih antičkih ostataka.  

Budućnost turizma ovisi o očuvanju prirodnih i kulturno – povijesnih krajobraza, a u traženju autentičnog razvojnog cilja u turizmu ne treba previše lutati. Upravo zbog autentičnih sačuvanih cjelina i njihove dobre interpretacije turisti posjećuju razvijene turističke destinacije u svijetu i u njima se duže zadržavaju.

Prigodom predstavljanja kulturno –povijesne staze lokalnom stanovništvu i posjetiteljima iz grada Zadra i okolice 11. lipnja organizirana je kulturno – sportska manifestacija pod nazivom „Gremo na Šćah“. Brdo Šćah na 286 m nadmorske visine najviši je vrh otoka Ugljana. S njega se pruža jedan od najljepših pogleda na čitavom zadarskom arhipelagu, s jedne strane prema Zadru i Velebitu, a s druge prema Kornatima i ostalim otocima zadarskoga arhipelaga.

Zahvaljujući dominantnom položaju i izvanrednom pregledu okolice, Šćah je kroz povijest imao strateški značaj, a bio je i važan prostorni orijentir. Na vršnom dijelu nalaze se ostaci bedema liburnske gradine iz željeznog doba, a na samom vrhu ruševine osmatračnice iz rimskoga doba. Vrh je označen križem te natpisom vrha s planinarskim pečatom.