Slijede nam uzbudljive ljetne kvarnerske regate!

TZŽ referenca: Primorsko-goranska
Objavljeno: pon, 27.05.2024 - 11:55
Krk regata
Luka Tabako
Kvarner je stoljećima bio dom pomorcima, ribarima, brodovima i barkama svih vrsta

Kvarner je stoljećima bio dom pomorcima, ribarima, brodovima i barkama svih vrsta. Zato danas sve ono što čini kvarnersku maritimnu baštinu, ono na što smo ponosni - želimo pokazati i podijeliti s drugima. Zahvaljujući EU projektima Mala barka, Mala barka 2 i Arca Adriatica pomalo zaboravljenoj maritimnoj baštini, udahnut je novi život. Obnavljaju se tradicijske barke, potiče se očuvanje i prijenos znanja tradicijske drvene brodogradnje, prikupljena je materijalna i nematerijalna baština, koja je sada dostupna u suvremenom virtualnom svijetu, te istovremeno očuvana u stvarnom povijesnom obliku kroz muzejske zbirke i predstavljena u centrima za posjetitelje. 

Zahvaljujući nadahnuću tom bogatom maritimnom ostavštinom, diljem Kvarnera danas se organiziraju jedrenja, regate, manifestacije i festivali mora na kojima se možemo družiti zajedno s našim gostima i uživati u onom što smo naslijedili od naših djedova i što ćemo predati našim unucima. Ima li boljeg načina za doživjeti i oživjeti nekadašnju maritimnu tradiciju? Zaslugom neumornih entuzijasta - zaljubljenika u more i pomorsku tradiciju - tijekom ljetnih mjeseci na Kvarneru u gotovo svakom mjestu na obali ili otocima možete uživati u raznim manifestacijama posvećenim maritimnoj baštini. 

Kao preporuku ističemo nekoliko onih najvećih i najzanimljivijih: Regata tradicijskih plovila na vesla i jedra u Rabu (svibanj), Creski kaić u Cresu (lipanj), Fiumanka u Rijeci (lipanj), Opatijka - Homo si bordižat u Opatiji (srpanj), Smotra i regata tradicijskih barki na jedra u Mošćeničkoj Dragi (srpanj), Krčka jedra u Krku (kolovoz), Ribarski tjedan u Crikvenici (kolovoz-rujan), Homo na jidra u Malinskoj (rujan), Festival Losinava - Lošinjskim jedrima oko svijeta na otoku Lošinju (rujan).