Predstavništvo Slovenija

PISANI MATERIJAL

Slovenski novinar Božo Zorko nagrađen je za seriju članaka o hrvatskim nacionalnim parkovima i povijesti hrvatskih jadranskih gradova. Tekstovi su objavljeni u mariborskom dnevniku Večer, koji je procijenio da  većina njihove čitateljske publike dobro poznaje hrvatsku obalu, ali premalo zna o povijesti tamošnjih gradova te o brojnim nacionalnim parkovima. U uvodnom članku su se pozabavili poviješću Dalmacije, a nakon toga su detaljnije predstavili gradove: Poreč, Rovinj, Pulu, Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik. Uslijedila je potom i priča o našim nacionalnim parkovima.

Prilog je izašao na 32 stranice kao poseban dodatak priloga 'Večer i 7 dana' u ukupnoj nakladi od 65 000 primjeraka. Novinar Božo Zorko te priloge uređuje već tri godine, a za ovu prošlogodišnju je napisao gotovo sve članke. 

Veličina reportaže:              32 stranice

Naklada:                            65.000 primjeraka

 

TV MATERIJAL

Gospođa Mojca Mavec nagrađena je za emisiju 'Čez planke' u kojoj opisuje svoj put jedrilicom po Jadranu. Epizoda o Hrvatskoj je nastala u vrijeme najvećih napetosti između Slovenije i Hrvatske, a po pitanju granice u Piranskom zaljevu, cijelo vrijeme traži zanimljive poveznice između ta dva naroda.
 

Autorica je istaknula da to nije priča o tome čiji je Piranski zaljev ili čija je Savudrijska uvala već da je to emisija o Jadranu, gdje je provela najljepše godine svoje mladosti.
Gospođa Mavec Autorica je također naglasila da Hrvatska ima jedno od najčišćih mora na kojem su smještene gotove sve znamenitosti koje su uvrštene na Unescov popis zaštićene svjetske baštine, te nacionalni parkovi od Brijuna do Mljeta. Poznate lokacije predstavila je u novom svijetlu kao što je, primjerice, planinarenje ili otkrivanje regija sa biciklom. U emisiji su predstavljene i neki tradicionalni obrti kao što su obrađivanje koralja i gradnja tipičnih dimnjaka, fumara, kao i suvremena ponuda vrhunskih vina i maslinovog ulja. Posebno poglavlje bilo je posvećeno jadranskim svjetionicima i obitelji Kvinta koji upravljaju svjetionikom Struga na Lastovu.
Mojca Mavec je samostalna autorica koja za slovensku televiziju priprema emisije o Europskoj uniji i svijetu. Emisiju 'Čez planke' osmislila je prije osam godina, te je u njoj do sada predstavila više od trideset i pet država Afrike, Azije, Europe i Latinske Amerike.