Predstavništvo Njemačka

Gospođa Claudia Bette- Wenngatz kao slobodna autorica putuje po cijelom svijetu, a svoje reportaže objavljuje za redakcije high end časopisa i magazina za žene kao što su Vogue, Cosmopolitan, Myself, Business Traveller, Bunte i Travellers World. Nagrađena je za reportažu u Traveller’s Worldu u kojem je na 28 stranica predstavila Hrvatsku kao trendy lifestyle destinaciju. U toj su reportaži slikom i tekstom predstavljena mjesta od Istre do Dubrovnika s naglaskom na ponudu za high-end potrošače kojima autorica preporuča najbolje hotele, marine, restorane i vinare. Gospođa Bette- Wenngatz posebno je vezana za Istru, Tribunj (kraj Šibenika), Orebić i poluotok Pelješac gdje je otkrila svoju 'vinsku ljubav' - Dingač.

Traveller´s World  osim u slobodnoj prodaji magazin je ekskluzivno izložen i u odabranim luksuznim hotelima u Njemačkoj, a dostupan je u prvom i business razredu Lufhanse kao i u vip loungeu avio-kompanija Lufhansa, British i Emirates Airways. 

Veličina reportaže:                         28 stranica

Naklada:                                        50.000 primjeraka

Datum objave:                               travanj 2009.

Procijenjena vrijednost članka:  145.000 €


Gospođa Silke Springer autorica teksta i fotografija piše i objavljuje za časopise za nautičare i dnevne novine. Niz godina radi paralelno kao dizajnerica i novinarka, od 1984. se posvećuje novinarskoj karijeri. I sama je strastveni jedriličar. Rado putuje i upoznaje nove kulture i horizonte. Nagrađena je za članak u časopisu za nautičare Segel Journal pod naslovom Hvala Hrvatska, u kojem na 12 stranica predstavlja odabrana odredišta Srednje Dalmacije s mnoštvom korisnih informacija za nautičare: najbolji termini za dolazak u Hrvatsku, mogućnosti navigacije, opremljenost marina, charter opcije. Autorica se u tekstu zahvaljuje svim ljudima koje je na njenom putovanju po Dalmaciji susrela za prijateljski i topao doček koji se drugdje rijetko susreće. . Navodi da je otvorenost i srdačnost Hrvata zarazna, a opušten način života nešto što treba kopirati. Uz Hrvatsku opisuje kao pravi raj za nautičar. Slike koje prate tekst Hvala Hrvatska svojim razigranim bojama i motivima dodatno prenose opuštenu atmosferu pridonoseći vrijednosti samog teksta.

TV MATERIJAL


Gospoda dr. Ernst Sasse i Hans-Peter Kuttler nagrađeni su za TV reportažu o prirodnim ljepotama Hrvatske prikazanu u regionalnom programu za sjevernu Njemačku – NDR. U svom uratku Hrvatsku su predstavili kao zemlju jedinstvene i netaknute prirode, bogatog biljnog i životinjskog svijeta. Impresivni kadrovi prirodnih fenomena slapova Krke i Plitvice, krša Paklenice i Biokova te specifičnost Kopačkog rita i Lonjskog polja nikog nisu ostavili ravnodušnim. Gledatelji su tijekom 45 minuta mogli uživati u svakoj minuti budući je svaki kadar jedinstven, a  krajolik se mijenja prema godišnjim dobima: od obale i otočja, gorja, delta rijeka, do močvarnih predjela. Uz to su prikazane razne životinjske vrste tipične za svako pojedino područje kako žive u svom prirodnom okruženju od jadranske gušterice, preko jelena, risa, i smeđeg medvjeda do supova i roda... Hrvatska je predstavljena kao zemlja visoke razvijene svijesti o važnosti očuvanja i zaštite prirodnih bogatstava u vremenu kada je tih bogatstva u Europi sve manje.

 

Dr. Ernst Sasse od 1989 producira dokumentarne filmove, te radi kao redatelj i kamerman za tv postaje ZDR i NDR. Za rad na francuskom filmu (kamera) 'The winged migration' je 2000. godine nominiran za Oscara.  Gospodin Hans-Peter Kuttler otkriva interes za snimanjem dokumentaraca o prirodi nakon boravka u Kanadi i Aljasci početkom 90-tih kao fotograf. Počinje sa žanrom reportaže kao asistent režiser u Spectrafilm. Nakon toga radi kao asistent i kamerman kod Nautilusfim, a od 2003. radi sa Ernst Sasseom. Snima za ARD, NDR, BR, arte, ORF. 

Trajanje reportaže:       43’09’’

Gledanost:                    990 tisuća
Vrijeme emitiranja:   1. travnja i 6. travnja 2009.

Vrijednost emisije:        118.640 €

 

Gospodin Thomas Morawski iz Njemačke nagrađen je tv reportažu o hrvatskim otocima koja je emitirana u sklopu ciklus emisije 'Weltreisen' prvog programa njemačke televizije. U svojoj je reportaži predstavio ljepote i raznolikost hrvatskih otoka, a u prvi plan je ljudi koje rade na svjetionicima od Palagruže do Lastova i posade broda koje im dostavljaju namirnice. Otkad je početkom 70-tih auto-stopom posjetio Dalmaciju gospodin Morawski uvijek se rado vraća u Hrvatsku. Od 1979 radi za Bayerisches Fernsehen - regionalnu postaju nacionalne televizijske kuće ARD. Od sredine osamdesetih je izvještavao iz kriznih područja, a između ostalog i o raspadu Jugoslavije. Od 2000. do 2009. je posebni dopisnik za Jugoistočnu Europu i Bliski Istok, a nakon toga voditelj je redakcije ARD Studio Südosteuropa u Beču. 

Termin emitiranja:                    6. lipnja 2009.

Trajanje reportaže:                   29' 09'' 

Gledanost:                                0,86

Vrijednost emisije:                    216.304 €