Dobitnici

Hrvatska turistička zajednica organizirala je dodjeljivanje turističke nagrade „Zlatna penkala 2007“ najboljim turističkim novinarima za objavljeni materijal o Hrvatskoj na stranim tržištima u 2007. godini. Inozemni predstavnici medija boravili su na Kvarneru od 5. do 8. lipnja, a svečanost dodjele nagrada održana je 6. lipnja u hotelu „Kvarner“ u Opatiji. Za nagradu Zlatna penkala nominirano je 35 novinara.

Luciana Francesca Rebonato, urednica časopisa „Meeting e congressi“, članica je ETP - European Travel Press te GIST-a - Gruppo Italiano Stampa Turistica. Iz dugogodišnjeg profesionalnog iskustva i novinarskog rada izdvajamo sljedeće: suautorica na izradi godišnjaka L’annuario del Turismo 2007 ; izrada monografije Grand Tour, direktorica mjesečnika In Vacanza ; novinarski članci u raznim turističkim novinama od široke publike i trade-a ; dopisnica Lombardije za trade Travelling Interline International sa sjedištem u Rimu.

Ágnes Féderer je 17 godina pisala za novine u Budimpešti i 10 godina sanjala o hrvatskom moru. U svibnju 2007. godine seli se u Split, a od kraja iste godine živi u Sloveniji. Suradnja između novinarke i predstavništva HTZ-a u Mađarskoj traje već više od 10 godina, a rezultat toga su brojni prilozi u matičnom dnevnom listu „Népszabadság", no o Hrvatskoj je pisala i u brojnim drugim novinama. Kruna njezinog djelovanja je posebna Internet stranica u okviru matičnog portala dnevnih novina „Népszabadság"http://www.nol.hu/adria.

László Szűcs je realizator i redatelj, te producent, serijala emitiranog na RTL Klub televiziji Adria. Ahogyan mi szeretjük! Suradnja predstavništva HTZ-a u Budimpešti s novinarom traje od 1999. godine, a kruna suradnje je prošlogodišnja kampanja provedena na komercijalnoj TV RTL Klub, te u nekoliko novina u Mađarskoj. Po prvi puta je, na prijedlog gospodina Szűcsa , kampanja provedena serijom kraćih filmova, a ne spotovima.

Anne-Marie Grué - novinarstvom se bavi već 25 godina, svoju karijeru u Figaro Magazine započinje 1983. godine kao freelance novinar te 2002. godine postaje glavna urednica na kojoj poziciji je ostala do danas.

Luc Laboz bavi se novinarstvom već 19 godina. Karijeru je započeo na radiju i osnovao jedan od najpoznatijih TV programa u Francuskoj „Capital“. 2003. godine osniva svoju press agenciju koja producira program „Le Droit de Savoir“)

Tony Kelly je veteran turističkog novinarstva, veliki prijatelj i poznavatelj Hrvatske o kojoj je tijekom desetak godina objavio veći broj reportaža u tisku. Autor je više posebnih vodiča o Hrvatskoj. Redovito piše reportaže za britanske kvalitetne novine i magazine: Times, Wanderlust, Sunday Express, RCI Holiday Magazine itd. Dobitnik je novinarskih nagrada uključujući i British Guild of Travel Writers (BGTW) Award, Best London Feature 2000, Majorca Tourist Board Diploma, Turistički novinar godine 2004. po izboru Spanish Tourist Office)

Silke Bender radi kao slobodna novinarka u Berlinu od 2002. i autorica je mnogobrojnih reportaža u poznatijim novinama, časopisima i revijama za žene kao što su Women, Glamour, Max, H.O.M.E., Amica, Sonntagszeitung i naravno Petra. Po struci je magistar povijesti umjetnosti, publicistike i francuskog jezika)

Lutz Weber rođen u istočnom dijelu Njemačke dolazi 1965. u Frankfurt na studij te odrađuje praksu u tv postaji Hessenschau što će mu kasnije poslužiti kao podloga za rad kao slobodnom suradniku za Hessischer Rundfunk i na toj je funkciji ostao do danas.

Jana Čevelová je poznata slovačka novinarka koja već nekoliko godina radi u redakciji dnevnog lista „SME“ i već duže vrijeme piše o turizmu. Jako dobro poznaje problematiku, njezini članci su tradicionalno visoko profesionalni i osim toga dobro poznaje Hrvatsku i njezinu turističku ponudu.

Annick Schreuder je povijesničarka, all-around pisac, također je manager kulture na području raznolikosti između flamanske i nizozemske kulture. Svoje članke objavljuje u časopisima 'Knack', 'De morgen' i 'de Standaard'.

Robert Cross stalni novinar Chicago Tribuna, dnevnih novina Chicaga, jednih od vodećih dnevnika (uz New York Times) u Americi. Radi 14 godina kao turistici novinar u nedjeljnom izdanju Chicago Tribuna posvećenom turizmu, a piše i za ostale vodeće turističke magazine Amerike (Conde Nast Traveler, Travel+Leisure). Njegove reportaže o odredištima širom svijeta redovito se objavljuju i čitaju ih milijuni Amerikanaca.

Piotr Bikont novinar, publicist, kulinarski kritičar, kazališni i filmski redatelj, prevoditelj, performer. U zadnjih nekoliko godina, Piotr Bikont je najpoznatiji u duetu s jednom od najvećih medijskih zvijezda, Robertom Makłowiczom (Robert Makłowicz dobitnik je Zlatne penkale 2005.), gdje zajedno objavljuju vlastite tjedne kolumne o kulinarstvu u najpoznatijem i najčitanijem poljskom tjedniku, Newsweek Polska.

Agnieszka Cegielska je mlada popularna poljska novinarka koja nikoga tko je sluša i gleda ne ostavlja ravnodušnim. Prije svega zbog krajnje iskrenog načina uvjeravanja u ono o čemu priča i što pokazuje. Iako, vrlo mlada vijekom Agnieszka je profesionalac s povelikim životnim i radnim iskustvom, koja je uspjela putovati i boraviti u brojnim dijelovima svijeta, od Japana, Španjolske.

Olga Koinova je od 2000. godine glavna urednica i novinarka časopisa Ural Airlines Magazine. Autorica je brojnih članaka o svjetskom turizmu i raznim turističkim odredištima širom svijeta te naravno brojnih članaka o Hrvatskoj.

Tomaš Wehle danas radi kao glavni urednik IN Magazina, tjednog priloga Gospodarskih novina i veliki dio svog pisanja posvetio je upravo turizmu.

Jaroslav Skalický cijeli je svoj radni vijek posvetio radu na radiju posebno se baveći turizmom i putopisnim izvještavanjem. Danas je zaposlen na Češkom radiju. Prije nekoliko godina počeo je surađivati s Češkom televizijom – studio Ostrava na ciklusu emisija „Zapažanja iz drugih krajeva“. Redovito objavljuje članke u priznatim časopisima „Lide a země“ i „Země světa“ za čije je monotematske brojeve o Hrvatskoj pridonio nizom članaka.

Jesper With radi kao nezavisan novinar sa sjedištem u Kopenhagenu. O Hrvatskoj piše od 2002. godine s naglaskom na društvo, politiku i poslovanje u Hrvatskoj. Međutim sve više piše i o putovanjima u Hrvatsku, njezinoj gastronomiji, vinima i slično. Oženjen je za Hrvaticu te razumije i malo govori hrvatski.

Anne-Vibeke Isaksen je novinarka za koju slobodno možemo reći da je izvrstan poznavatelj kamping ponude širom svijeta. Ane-Vineke je poznata i popularna voditeljica putopisnig programa na danskoj televiziji i zajedno sa suprugom fotografom Rasmus Schonningom obišla je više od 70 zemalja svijeta. Urednica je najpopularnijih camping-stranica na skandinavskom tržištu(www.campingdenmark.com – www.campingdanmark.dk ,www.campingnorway.com – www.campingnorge.no, www.campingsweden.com – www.campingsverige.se))

Vesna Levičnik prve korake u novinarstvu napravila je prije deset godina u gospodarskoj redakciji dnevnog lista Dnevnik; prije sedam je godina za tjednik Hopla pokrivala ljubljansku društvenu i slovensku glazbenu scenu. Budući da u tom poslu više ne pronalazi izazov, prije dvije godine prihvatila je poziv da se priključi ekipi koja brine o Dnevnikovim prilozima.

GTV Gorenjska televizija je lokalna slovenska televizija u regiji Gorenjska sa sjedištem u Kranju. Od svog nastanka emitira program 24 sata dnevno. U vlastitoj produkciji priprema 75% programa što Gorenjsku televiziju dovodi u sam vrh slovenske TV ponude. Program GTV – Gorenjske televizije je apolitičan, otvoren za svakog. U programu se prikazuju dnevna događanja, zanimljivosti lokalnog kraja i šire, doprinose na gospodarskom, znanstvenom, tehničkom, kulturnom, sportskom, glazbenom, likovnom i drugom području zanimljivom za gledatelje Gorenjske televizije.

Jaime González de Castejón je freelancer specijaliziran za reportaže o putovanjima i od 2002. redovan je suradnik časopisa “Viajar”. Veliki je ljubitelj putovanja i kultura koje njima otkriva. Proputovao je 5 kontinenata kako bi realizirao svoje reportaže. Kao freelancer, objavljuje reportaže i u drugim španjolskim medijima.

Kees Verplanke je studirao turizam, a potom i geografiju te više od 25 godina proveo kao novinar putujući, izvještavajući i pišući za Reisgide. U zadnjih nekoliko godina piše i kao freelancer novinar za još nekoliko turističkih časopisa.

Edwin Jeeninga studirao je novinarstvo u Utrechtu, a nakon odsluženja vojnog roka počinje raditi za KRO, javnu televizijsku mrežu. Već nekoliko godina radi reportaže za emisiju Memories.

Donatella Bianchi počinje raditi za televiziju s 15 godina za program „Domenica In“. Njezinu umjetničku karijeru upotpunjuje nekoliko snimljenih i razna sudjelovanja u zabavnim programima sve do svoje 18. godine, nakon čega se odlučuje za novinarski poziv. Surađuje s „Gente Viaggi“ i drugim mjesečnicima i tjednicima za koje piše o turizmu, okolišu i kulturnim dobrima. Od '89. do '92. vodi i uređuje prilog „Viaggi d'Autore“ za emisiju „Sereno Variabile“. 1994. godine Rai Uno kreće s novim programom koji se bavi isključivo morem. Kao voditelje angažira novinare Puccia Coronu, Lina Matti i Donatellu Bianchi.

Mike London ima iza sebe dugogodišnje iskustvo kao novinar, reporter, redatelj na radiju i televiziji, a u BBC-u radi od 1995. godine. U svojoj ulozi redatelja i urednika BBC World prestižnog turističkog/putopisnog programa Fast Track snimao je programe diljem svijeta od Kazahstana, preko Hong Konga do Perua u Južnoj Americi.

Joachim Negwer radi kao glavni urednik redakcije ADAC u Hamburgu te je odgovoran za izdanja ADAC Reisemagazin, ADAC Autro-Test Magazin i Extra Ski časopis. Izučeni je fotograf, a novinarsku karijeru je započeo kao volonter u Tageszeitung, 16 godina je radio za Sonntag Aktuell na različitim pozicijama: kao reporter, i kasnije glavni urednik redakcije za putovanja. U ADAC na poziciju glavnog urednika dolazi 1997. godine.

Ralf Gierkes po završetku studija germanistike i politologije u Aachenu radi kao slobodni novinar za dnevne novine „Aachener Nachrichten“, te prelazi na radio i radi kao freelancer za WDR Radio. Nekoliko godina radi kao radijski voditelj u WDR i autor je tv magazina „Aktuelle Stunde“. 2004. godine počinje s radom kao autor i redatelj ciklusa emisija „Wünscherschön…“ za WDR televiziju, u suradnji s poznatom voditeljicom Taminom Kallert snima u Južno Afričkoj Republici, Egiptu, Floridi itd. Emisija „Wünscherschönes Kroatien“ je jedna od emisija tog ciklusa.

Iryna Gorobets danas je predsjednica Tourism Publishing House koji je i 1992. godine osnovala, putem kojeg izdaje 3 edicije: International Tourism, Catalogue of Tours International Tourism, Welcome to Ukraine Magazines. Iryna Gorobets član je FIJET-a, posjeduje diplomu vlade Dubaia za vrlo uspješnu promidžbu Dubaia kao turističkog odredišta. Također je ambasador dobre volje Ukrajine i Izraela.

Akiko Yoshida radi u izdavačkoj kući «Shinchosha» od 2000. godine i bila je jedna od autora dva romana Kitano Takeshija i nekolicine drugih romana. 2003. godine izdavačka kuća «Shinchosha» uvrštava časopis «Tabi» u svoj almanah i gospođa Yoshida je zamoljena da dođe pomoći svojim znanjem i iskustvom u redakciju «Tabija», časopisa specijaliziranog za turizam.

Tomoko Kiriyama je producent i redateljog televizijskog programa «Tabi salad» od početka emitiranja, koja je počelo prije 15 godina. Unutar emisije postoje dva programa: „Inozemstvo“ i «Dnevnik boravka». Osim «Tabi salad» emisije, sudjelovala je u realizaciji dokumentarca o Jacquesu Maillolu «Slobodno ronjenje», a trenutno samostalno radi dokumentarac «Riječi i pejzaži koje želim ostaviti djeci».

Peter Niklaus Trösch od malih nogu bavio se novinarstvom, kao dijete bio je moderator za dječje vijesti na švicarskoj televiziji. Od 1974. urednik je jednog od najutjecajnih švicarskih dnevnika Tages Anzeiger za područje zabave, putovanja i društvene kronike.

Marco Horat od 1974. godine radi na Swiss Italian radio i televiziji RTSI kao producent i urednik. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za svoje reportaže i emisije. Danas je zadužen za produkciju i emitiranje zabavnog programa na program Channel One - rette na radiju RSI, također je autor brojnih tekstova za domaće i strane novine i časopise. Od 1993. godine predsjednik je Ticino's Archaeological Association AAT.

Heinz Grötschnig je osebujni novinar koji putuje po čitavom svijetu, od Toskane preko Palma de Mallorce do Amerike, a najljepše trenutke doživljava u Hrvatskoj. Slobodni je novinar koji objavljuje svoje članke u Alpe Adria Magazin, Motorrad magazin, Kleine Zeitung.

Ángeles García Mayor radi kao direktorica produkcije Globomedia. Od 1994. radi u producentskoj kući Globomedia i zaslužna je za lansiranje čitave serije popularnih emisija za Španjolsku nacionalnu televiziju, te za niz drugih nacionalnih i regionalinih TV postaja, među kojima se ističu: Antena 3TV, La Sexta, ETB1, Telecinco, Telemadrid, itd.)

Jon Bowermaster je novinar National Geographic-a, magazina National geographic traveler, NG Adventure, Island magazina kao i mnogih drugih publikacija koje pišu o pustolovnom turizmu. Njegove reportaže su objavljivane na PBS (public broadcasting service) kanalu, National Geographic Channel i Discovery Channel.