Priznanja za najbolji TV materijal

Gospodin Alain Dayan iz Francuske
Alain Dayan je zadnjih 20 godina svojeg života posvetio produkciji dokumentarnih filmova, specijalizirao se za one regije čija je povijest povezana s morem i rijekama a njegovi se filmovi prikazuju na TV postajama širom svijeta. Reportaža pod nazivom “Croatie, un pont entre l’Orient et l’Occident” prikazivala se tijekom 2006. godine više puta na TV Voyages. Svako emitiranje je trajalo 52 minute. Putujući od Pule do Dubrovnika reportaža nam prikazuje najvažnije pomorske gradove svijeta. Ujedno prikazujući povijest Hrvatske kroz portrete lokalnog stanovništva.

Gospodin Alexander Tauscher iz Njemačke
Alexander Tauscher radi već 10 godina kao radijski urednik i voditelj. Započeo je karijeru radeći na radio postaji Chemitz. Kasnije je radio u prvoj nacionalnoj radio postaji u Sachsen, Radio PSR. Nakon rada kao voditelj za Vogtlandradio prelazi 2001 u BLR Radio Dienst u Münchenu. Emisija „Check In“ radijske postaje pod nazivom (BLR) - Bayerischer Lokalradios, u reportaži pod naslovom „Dalmatiens schönste Seiten – Rund um Split“ vodi slušatelje kroz Srednju Dalmaciju, predstavljajući gradove Trogir, Split, Sinj i Kaštelansku rivijeru.

Gospođa Bettina Hausler iz Njemačke
Bettina Hausler je studirala povijest umjetnosti i germanistiku, sudjelovala u raznim projektima i znanstveno - istraživačkim radovima. Počinje raditi na tv postaji Bayerischen Fernsehen u redakciji zabavnog programa, te nakon stjecanja magisterija radi u redakciji programa za umjetnost i kulturu. Od 2002. godine je redaktorica u programu „Posebni kulturni projekti“, i kasnije redaktorica odjela za umjetnost i kulturu. Reportaža pod naslovom „Istrien – zwischen Land und Meer“ na TV postaji Bayerisches Fernsehen vodi nas u Istru te prikazuje njenu unutrašnjost, njene sanjive renesansne gradiće, utvrde, krš, kamene kuće, makiju i pjesmu cvrčaka.

Gospodin Guy Lemaire iz Belgije
Guy Lemaire je profesionalni novinar, radi za R.T.B.F. (Belgijska Radio Televizija Francuske zajednice) kao direktor produkcije. Također je i predsjednik Udruge belgijskih profesionalnih turističkih novinara. TV reportaža pod nazivom „Slavonia“ o najpoznatijim slavonskim vinskim podrumima i restoranima emitirana je na više belgijskih TV kanala.

Gospodin Thomas J. Strodel iz SAD-a
Thomas J. Strodel je vlasnik nezavisne kompanije 24 fps Productions koja se specijalizirala za produkciju originalnih programa kablovske televizije i već dugi niz godina radi kao režiser. Producent Thomas J. Strodel je završio filmsku akademiju u New Yorku. TV reportaža u trajanju od 25 minuta pod nazivom „Any Given latitude: Croatia“ je prikazivana na programu kablovske televizije tijekom 2006 17 puta. Reportaža „Croatia“ snimila je putovanja kroz Split, Kornate, Istru i Zagreb prikazujući na jedan spontani način šarm hrvatskih ljudi, kroz intervjue s lokalnim stanovnicima.

Gospodin Jozef Banyak iz Slovačke
Jozef Banyák je poznati slovački redatelj i kamerman, koji je mnogo godina radio u državnoj Slovačkoj televiziji, a sada radi u TV A kao programski direktor. Na komercijalnoj reklamnoj televiziji TV A emitiran je 15-minutni film pod nazivom "Chorvátsko z paluby lode" koji je zapravo poziv na netradicionalni godišnji odmor u vodama Jadrana – krstarenje brodom. Prikazuje romantiku i čar boravka na brodu, koji plovi iz Opatije čak na otok Pag. Ujedno obilazi i slovačkim gledateljima predstavlja povijesne spomenike, posebnosti i turističke atrakcije pojedinih destinacija, koje su novinari za vrijeme putovanja posjetili.

Gospoda Tomasz Zubilewicz i Tomasz Wasilewski iz Poljske
Zanimljivi TV projekt iz Poljske pod nazivom „Vremenska prognoza uživo iz Hrvatske“ u realizaciji TVN 24 i TVN Meteo. Riječ je o gospodinu Tomaszu Zubilewicz koji je jedan je od najpopularnijih osoba na poljskim TV ekranima i na TV postaji TVN je od samog njenog početka, i o gospodinu Tomaszu Wasilewski koji od 1997 radi na TV postaji TVN; apsolvent je Odjela za zemljopis. Projekt „Vremenska prognoza uživo iz Hrvatske“ sadržavao je javljanja uživo iz 12 mjesta duž hrvatske obale. 4-6 javljanja dnevno po 5 minuta iz svakog mjesta što je predstavljalo 20-30 minuta dnevno uživo programa iz Hrvatske odnosno ukupno 250 minuta uživo programa iz Hrvatske.

Gospodin Miha Anzelc iz Slovenije
Miha Anzelc je svoju karijeru započeo na lokalnom radiu kao novinar, tehničar i spiker, te je samostalno vodio radijsku emisiju za mlade. Radio je i kao novinar za najveći slovenski dnevni list »Delo«, a kasnije kao novinar na prekmurskoj televiziji TV Idea – Kanal 10. U reportaži pod nazivom »Slavonija – gastro avantura kulena in vina« emitirana na IDEA TV – Kanal 10 autor je pripremio zanimljiv prilog o kulinarskim bogatstvima Slavonije i drugim kulturnim i autohtonim vrijednostima Nove Gradiške, Požege i Slavonskog Broda u kojem se otkriva veliki i još nedovoljno istraženi turistički potencijal regije.

Gospoda Marcel Pazman i Robert Vindiš iz Češke
Reportažu – film u produkciji studija „FEBIO“ realizirala su dva mlada novinara. Gospodin Pazman je nezavisni dokumentarist, prvenstveno orijentiran na putopisne dokumentarne filmove. Od 2001.g. surađuje sa studijom Febio Prag za koji je po cijelom svijetu snimao dokumentarni ciklus "Cestomanie" i "Nová cestomanie". Gospodin Vindiš je kroatist, prevoditelj, znanstveni suradnik čeških televizija te dugogodišnji suradnik HTZ i propagator Hrvatske u Češkoj. Od 2001. godine surađuje sa studiom Febio u Pragu na najgledanijim dokumentarnim putopisima u Češkoj - Cestománie te Nová Cestománie. Reportaža-film je rađena uz pomoć ureda HTZ-a u Pragu i Glavnog ureda u okviru emisije „NOVÁ CESTOMÁNIE“ pod naslovom „Chorvatsko-nema problema“ na češkoj NOVA TV. Emisija prikazuje mjesta ali i život običnih ljudi te njihove tradicije s područja Istre, Kvarnera, Dalmacije, Like, Slavonije i Zagreba.

Gospođa Olga Kotlickaya iz Ukrajine
Olga Kotlickaya od 1994. godine radi kao novinar na Privat TV gdje također radi na projektu At the First Glance koji predstavlja različite zemlje širom svijeta na način da ih približi svojim gledateljima. Gospođa Kotlickaya kao direktor projekta prepoznatljiva je po svojim neobičnim stajalištima te nerijetko iznenadi svoju publiku s jedinstvenim pristupom tradicionalnim temama.

Gospođa Marilia Cioni iz Italije
Marilia Cioni je freelance novinarka, autorica brojnih dokumentarnih filmova na temu slobodnog vremena, turizma, enogastronomije, pučkih tradicija, usmene povijesti i kina. TV serija „Il Mediterraneo” sastoji se od 6 epizoda po 60 minuta gdje svaka epizoda prikazuje ljepote pojedine destinacije u Hrvatskoj (Split, grad palača; Šibenik, Mediteran duše; Od Stona do Korčule, okusi Marka Pola; Dubrovnik, luka slobode, Lošinj, Susak, Cres, Hrvatska koja govori talijanski; Rab, priroda i tradicija).

Gospodin Alessandro Di Nitto iz Italije
Alessandro Di Nitto redatelj je TV programa “L’Italia dei Porti” u suradnji s Ministarstvom okolisa na RAI 2, također radi kao redatelj na Canale Viaggi Strema tjednog talk show-a, zatim raznih specijalnih emisija. Za napomenuti je i rad na programu “Sereno variabile” na RAI 2, Geo&Geo na RAI 3 te raznim drugim emisijama. Reportaža o Hrvatskoj „Stella del Sud“ prikazana na RAI 1 u trajanju od 30 minuta. Prikazuje prirodan ljepote kornatskog otočja, govori o jedrenju između mnogobrojnih otoka sve do Dugog otoka i parka prirode Telašćica.

Gospodin Pearse Lehane iz Velike Britanije
Pearse Lehane redatelj na britanskom ITV na kojem je prikazana reportaža “This Morning: Dubrovnik,Croatia” u najgledanijem jutarnjem terminu u trajanju od 8 minuta.

Gospođa Floortje Dessing iz Nizozemske
Floortje Dessing već dugi niz godina radi na raznim radio i TV postajama kao urednica i voditeljica programa. Od 2002 godine do danas radi kao prezentatorica serije “RTL Travel” na TV programu RTL 5. 2004. godine napisala je i izdala knjigu “100 mjesta na svijetu koja moraš vidjeti “. Prilog o Hrvatskoj u sklopu emisije RTL Hotlist na RTL 5 nastao je kao rezultat press putovanja. Top lista najboljih novih destinacija gdje je Hrvatska rangirana na trećem mjestu. Emisija je bila fokusirana na Zadar, Dugi Otok i hrvatske plaže.