Priznanja za najbolji pisani materijal objavljen na pojedinom tržištu

Gospodin Olivier Chartier iz Francuske
Oliver Chartier novinarstvom se bavi već 14 godina, bio je zamjenik urednika časopisa Grands Reportages, zatim urednik časopisa Ulysse. Trenutno je nezavisni novinar koji piše za Geo, Air France, Le Monde, La Tribune. U listopadu prošle godine u časopisu Air France Magazine izašao je članak pod nazivom „Cap sur la Croatie” gdje se poetskim riječima i prekrasnim slikama prikazuju raznolikosti, ali i sama bit između dva otoka, Visa i Hvara.

Gospodin Ivan Melicherčík iz Slovačke
Ivan Melicherčík je nezavisni slovački novinar, jedan od najpoznatijih predstavnika slovačkog novinarstva. Dugo godina je radio na rukovodećim radnim mjestima u redakcijama vodećih dnevnika u Slovačkoj kao i u tiskovnoj agenciji Republike Slovačke – TA SR. Gospodin Melicherčík poznat je i kao sakupljač hrvatske naivne umjetnosti. Nominirana reportaža objavljena je u časopisu „Antik“ pod naslovom „Katedrála naivného umenia“ s temom hrvatsko naivno slikarstvo te izgradnja i perspektive Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Gospođa Nadezda Tkac iz Rusije 
Nadezda Tkac je radila kao novinar u prestižnim novinama Odtih & Putesestvie i Travel & Leisure, gdje je dugo vremena pisala o turističkim mogućnostima i ponudi inozemnih država. Poslije dugogodišnjeg iskustva kao novinar, Nadezda Tkac radi kao glavni direktor jednog od najprestižnijih časopisa u Rusiji “Tonkosti prodaze”. Hrvatska je u ljetnom izdanju 2006. godine “Tonkosti prodaze” prikazana kao popularna turistička destinacija s detaljnim informacijama o mnogim turističkim destinacijama i gradovima u Hrvatskoj te točnim opisom kako doći u spomenute destinacije.

Gospođa Linda Koorsten iz Nizozemske 
Linda Koorsten kao slobodna novinarka i fotograf radi i surađuje s čitavim nizom nizozemskih novina i časopisa: Reizen, Avant Garde, Elle, Flair, Volkskrant, Arts & Auto, Kampionen, Familijetijd, Zin, FietsActief, Grasduineni drugima. Gost je na Akademiji za novinarstvo i informatiku u Tilburgu kao instruktor u pisanju kolumni, glavna je urednica časopisa Griekenland Magazine i samostalna urednica časopisa Rails. Reportaža „In Kroatie bloeit het agrotoerisme“ koja je fokusirana na istarski agroturizam objavljena je u mjesečniku nizozemskog auto-kluba ANWB "REIZEN“.

Gospođa Gunilla Heick iz Danske
Gunilla Heick je danska nezavisna novinarka koja već dugi niz godina piše putopisne reportaže iz cijelog svijeta. Posjetila je po prvi puta Hrvatsku prije nekoliko godina na poziv predstavništva HTZ - a. Posjeta je rezultirala ne samo reportažama već i ljubavi prema tek otkrivenoj destinaciji. Reportaža pod naslovom „Olja, vin och tryffel i Istrien“ odiše atmosferom, duhom i okusom regije doživljenoj čulima običnog malog čovjeka koji vjeruje da je na brežuljcima Motovuna i u seoskom domaćinstvu istarskog domaćina našao dio svog malog raja u srcu zelenog Mediterana. Reportaža je objavljena u dnevnom časopisu Vasabladet.

Gospođa Viola Szabo iz Mađarske 
Viola Szabo je od 2001. godine, kada je magazin "Világjáró" počeo izlaziti, zaposlena u ovom magazinu kao urednica i novinarka te se ujedno uspješno bavi i fotografijom. Reportaža o svjetionicima pod naslovom "Nyaralás a világ végén“ rezultat je studijskog putovanja u Hrvatsku a cilj boravka bio je steći i osobno iskustvo boravka na svjetioniku te o tomu napraviti reportažu. Nakon, prema njenim riječima, zaista jedinstvenih iskustava boravka u samoći i u gotovo neposrednom dodiru s prirodom, napose morem, napisala je prekrasnu reportažu na 10 stranica.

Gospodin Juliusz Podolski iz Poljske
Juliusz Podolski je novinar s dvadesetogodišnjim stažem. U svojoj profesionalnoj karijeri više se bavio putopisnom tematikom i kulinarstvom, što mu je i osobna pasija. Između ostalog piše i o auto moto sportu. Juliusz Podolski objavljuje svoje članke, reportaže i u drugim poljskim medijima, poput, „Menu” , brojnim IT portalima te radi kao novinar u dodatku „Podróże”. U novinama Gazeta Poznanska objavljen je jedan od najljepših članaka "Największy karnawał Europy" o riječkom karnevalu koji je objavljen u proteklih nekoliko godina u Poljskoj. Autor vrlo precizno opisuje događanja u vrijeme trajanja karnevala, broj učesnika i time ga svrstava uz bok najpoznatijih karnevala u Europi.

Gospođa Katja Božič iz Slovenije
Katja Božič urednica je turističkog priloga »Gremo« u okviru poznate revije »JANA« i na najbolji mogući način promovira Hrvatsku kao najpoželjnije turističko odredište Slovenaca i najzaslužnija je za veliki broj reportaža koje su sve bile izvrsna promocija hrvatskih turističkih destinacija, kako na moru, tako i na kontinentu. U prilogu „Gremo“ objavljen je članak pod nazivom „Tam, kjer je grešila Marija Terezija«. Tekst predstavlja Slavoniju kao regiju bogatom povijesnim i kulturnim atrakcijama među kojima možemo pronaći brodske husare, kutjevačke podrume i požeške franjevce. Reportaža kroz male i kratke priče na jedinstven način otkriva turističke potencijale Slavonije.

Gospodin Louis Meersmans iz Belgije 
Louis Meersmans djeluje kao nezavisni novinar još od 80-ih i to uglavnom za časopis „Kreo“. Oduvijek ga je privlačio planet Zemlja, posebno njezini krajolici i geološki sastav. Uz to, dodatno ga interesiraju stare europske kulture pa je tako u svojim reportažama usredotočen na teme s kojima je dobro upoznat. U časopisu „Kreo“ izašla je reportaža o otoku Cresu pod naslovom „Cres kostbaar en kwetsbaar” koji govori o prirodnim ljepotama otoka Cresa i njegovom krhkom eko sustavu, a sve to s naglaskom na održivom razvoju turizma na otoku.

Gospođa Eva Lehnen iz Njemačke
Eva Lehnen je studirala pravo te se usavršavala za novinarku. Radila je u Berlinu za javnu televizijsku kuću Rundfunk Berlin – Brandenburg RBB, zatim za Frankfurter Rundschau i kao redaktorica münchenskog magazina Neon. Kao nezavisan novinar između ostalog, piše za časopise WOMEN, Neon i View. Reportažu pod naslovom „Das neue Italien“ objavljuje u časopisu „Women“ te u njemu opisuje ljepotu Hrvatske, očuvanost i raznolikost kao „ izvrsnu zamjenu Italiji i Grčkoj koja nije tako preplavljena turistima“. Ovaj članak budi želju za otkrivanjem novih i još ne toliko poznatih strana Hrvatske.

Gospodin Pasquale Alfieri iz Italije 
Pasquale Alfieri surađuje s tjednikom Vanity Fair (Condé Nast), Dove (Rizzoli Publishing), I Viaggi del Sole 24 Ore, Ville & Casali, CheckOut (časopis aviokompanije Wind Jet). Reportaža je objavljena u mjesečniku «DOVE» pod naslovom «Prendere le distanze – in barca da Spalato a Mljet» (Otisni se – brodicom od Splita do Mljeta): veoma zanimljiv i detaljan putopis prvenstveno namijenjen nautičarima – ljubiteljima mora i dobre kuhinje.

Gospodin Nevio Doz iz Italije 
Nevio Doz svoje veliko iskustvo može zahvaliti dugogodišnjem radu u dnevnom listu Corriere della sera te novinske agencije poput američkog Associated Press-a. Izradio je velik broj fotografskih reportaža za mnoge talijanske i inozemne časopise te dobio i prestižnu nagradu USA Media Awards. Reportaža objavljena u mjesečniku „BELL’EUROPA“ pod naslovom “Primosten vascello di Pietra kamena brodica” u kojoj je prekrasnim fotografijama dočaran grad Primošten, njegova povijesna jezgra, crkve, plaže i more u kojem plovi poput kamene brodice.

Gospođa Angela Alleman iz Švicarske
Angela Alleman je radila kao urednica u švicarskim novinama: Bünder Zeitung, Die Woche i Sonntagsblick. 1987 postaje glavna urednica odjela za turizam u novoosnovanom časopisu Sonntagszeitung. 1993 je diplomirala režiju na UCLA u Los Angelesu gdje je istovremeno radila kao novinarka za švicarske medije te piše priloge o filmovima, intervjue s poznatim osobama, lifestyle te putopisne članke. 2003. vraća se u Zürich i radi kao slobodna novinarka te piše za švicarske i njemačke medije. U svom prilogu o Dalmaciji, u časopisu „Sonntagszeitung“, pod nazivom „Kunstwerk an der Adria“ (slobodan prij. Umjetnicko djelo Jadrana) Angela Allemann je čitateljima uspjela približiti pravu današnju sliku hrvatske obale.

Gospođa Kris Ubach iz Španjolske
Kris Ubach je fotografkinja. Ljubiteljica putovanja i avanturističkih sportova. Po zanimanju je odvjetnica, ali se odlučila profesionalno posvetiti fotografiji i putovanjima. Trenutno je profesionalni nezavisni fotograf i piše za brojne nacionalne i internacionalne časopise i novine. Stalni je suradnik časopisa: Rutas del Mundo, De Viajes, Descobrir Catalunya, Cosmopolitan, itd.

Mjesečnik izdavačke kuće Hachette Filipacchi u mjesecu veljači 2006. godine objavio je reportažu pod nazivom: Dubrovnik – En un precioso puerto del Adriatico.

Gospodin Uday Chakraborty iz Indije
Uday Chakraborty jedan je od najpoznatijih indijskih turističkih novinara. U posljednjih trideset godina intenzivno piše za najveće indijske dnevne časopise, magazine i specijalističke publikacije. Gospodin Chakraborty napisao je sedamnaest, a organizirao objavljivanje preko dvadeset članaka o hrvatskom turizmu u indijskim tiskanim medijima. U dnevnom časopisu „Economic Times“ objavljen je njegov članak pod naslovom «Lavander Isle» koji opisuje ljepote dalmatinske obale s naglaskom na otok Hvar. U članku se opisuje bogata povijest otoka i njegove prirodne ljepote.

Gospodin Guy Mansell iz Velike Britanije
Guy Mansell kao “freelance” novinar piše reportaže za britanske novine Times, Daily Mail,Guardian, Observer te vodiče za nakladničku kuću Dorling Kindersley.

Gospođa Michaela Bučkova iz Češke
Michaela Bučková novinarka za vanjsku politiku najtiražnijeg dnevnika u Češkoj MF DNES ujedno i urednica priloga „na putovanjima“ koji donosi reportaže iz cijeloga svijeta. U najtiražnijem dnevniku u Češkoj „MF DNES“ objavljena je reportaža o Hrvatskoj pod nazivom „LUKSUZNA HRVATSKA“ gdje se Hrvatska opisuje kao „najbliže češko more“. Opisuju se prirodne ljepote Hrvatske i mogućnosti provođenja aktivnog odmora.

Gospođa Simona Rabinovitch iz Kanade
Simona Rabinovitch živi u Montrealu, radi za prestižne novine „The Globe and mail“, a dopisnica je novina kao sto su „Nylon“, „Paper“, „Nuvo“, „Interwiew“ i „Hello“). Reportaža objavljena u najpoznatijim kanadskim dnevnim novinama „The Globe and Mail“ pod naslovom „Croatia Glows“. Novinski članak „Croatia Glows“ izašao je u subotnjoj Travel sekciji istih novina na čijoj naslovnici vise od pola stranice zauzima prekrasna slika Dubrovnika, pijenje kave na Stradunu. Osim velike slike Dubrovnika prikazana je slika Pule i mapa Hrvatske sa obilježenim mjestima po kojim je novinarka putovala, Pula, Zagreb, Grožnjan, Rijeka, Cres, Opatija, Dubrovnik. Osim o ljepotama zemlje novinarka u svom članku piše i o opuštenom načinu života uspoređujući Hrvatsku sa Azurnom obalom i talijanskom Toskanom te nabraja mnogobrojne poznate ličnosti koje su posjetile Hrvatsku.

Gospođa Mella Waldstein iz Austrije
Mella Waldstein piše za austrijske dnevne novine „Kurier“. Napisala ja veliki broj knjiga s povijesno-kulturnom tematikom, međutim, svojim najljepšim ostvarenjima smatra knjige koje je napisala o Istri. U veoma poznatom i tiražnom listu KURIER WIEN objavljena je reportaža pod naslovom „INSEL –SCHÖNHEIT“. Reportaža donosi tekst o našem prelijepom Hvaru, njegovoj arhitekturi, povijesnom i kulturnom značenju, svemoćnoj lavandi ,nautičkom značenju i mirišljavom ulju.