Priča o Frankopanima dobila slatki adut

TZŽ referenca: Primorsko-goranska
Objavljeno: pet, 31.12.2021 - 11:52
Arhiva PGŽ
Arhiva PGŽ
Logo Frankopana

DeliciAna, torta inspirirana ljubavlju Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog predstavljena je u dvorcu Frankopana Nova Kraljevica u Kraljevici. Ova ljubavna priča vječni je izvor inspiracije, a njihovo vjenčanje, održano 27. listopada 1641., bilo je događaj bez premca na kojem “sjajna gostba u kući Frankopanovoj trajaše bez kraja i konca”. Nažalost, bilo je to posljednje vjenčanje u obje obitelji. Ana Katarina i  Petar na svom su vjenčanju, u zalog sretnoj budućnosti, zajedno rezali svadbenu tortu, a u tim sretnim trenutcima nisu ni slutili kakve će im zaplete donijeti život u hirovitom 17. stoljeću. Upravo ih je ta torta, kraljica svih slastica, snažno povezala unijevši u njihov život slatkoću, radost i puninu te im pomogla da zajedno prkose gorčini brojnih izazova.

Torta DeliciAna vrhunska je slastica stvorena prema izvornoj recepturi skinutoj s požutjelih listova Granat Apffel kuharice iz 17. stoljeća. Torta savršeno nadopunjuje gastro priču Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana i uključivanje lokalne zajednice, obrtnika i gospodarstvenika u projekt.

Pored toga, Primorsko-goranska županija snimila je i blagdansku čestitku na lokacijama Kaštela Trsat i Interpretacijskoga centra Trsat. Dio je serijala video čestitki koje su snimane na osam lokacija interpretacijskih centara Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana.