U sklopu Foruma obiteljskog smještaja dodijeljene nagrade „Najiznajmljivači 2021“

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: pet, 12.11.2021 - 15:16

Danas je u Pazinu otvoren 6. Forum obiteljskog smještaja (FOS), koji se održava u organizaciji Zajednice obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore te uz potporu Hrvatske turističke zajednice. U sklopu programa foruma, kojeg je, između ostalih, pozdravnim govorom otvorio i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodijeljene su i nagrade za najbolje hrvatske privatne iznajmljivače u sklopu zajedničkog projekta HTZ-a i Novog lista „Najiznajmljivači 2021“.
 
Tako je najboljom vilom proglašena Villa Adrian iz Dubrovnika, najboljom kućom Casa mille olivi iz Buzeta, a najboljim apartmanom Apartmani Rubinić iz Turnja. Pregledom finalista iskristalizirala se i potreba za dodatnim nagradama pa je tako najbolja kuća u kontekstu poštivanja ekologije proglašena Divjake Log Home - Kraljica šume iz Gorskog kotara, a Villa Festina Lente s otoka Krka najbolja kuća u kontekstu poštivanja baštine.
 
Dodajmo kako je FOS tradicionalno okupio domaće privatne iznajmljivače koji drže gotovo 60 posto svih turističkih ležajeva u zemlji. Ove su godine ostvarili oko 32 milijuna noćenja, odnosno gotovo 40 posto od ukupnih 82,7 milijuna noćenja ostvarenih u Hrvatskoj do konca listopada, a na FOS-u već pripremaju teren za novu uspješnu sezonu. 
 
Direktor Staničić je prilikom otvorenja foruma kazao kako je Hrvatska i ove godine zadržala poziciju vodeće i najsigurnije turističke destinacije Mediterana, čemu je snažan doprinos dao segment obiteljskog smještaja. „Ovako dobri rezultati obiteljskog smještaja, ostvareni u okolnostima globalne pandemije, potvrda su njegove kvalitete i prepoznatljivosti na turističkom tržištu. Riječ je o segmentu smještajne ponude koji predstavlja sinonim za autentičnost turističkog doživljaja jer upravo kroz obiteljski smještaj našim gostima možemo pokazati kulturu destinacije u kojoj borave. Nastavit ćemo provoditi sve aktivnosti koje za cilj imaju daljnje pozicioniranje Hrvatske kao destinacije kvalitetnog i sigurnog obiteljskog smještaja koji je, osim na domaćem tržištu, najtraženiji oblik smještaja i na tržištima kao što su Njemačka, Italija, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska i Francuska“, izjavio je Staničić.

Također, u sklopu FOS-a će se održati i panel rasprava o budućnosti obiteljskog smještaja, a na kojoj sudjeluju predstavnici Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Zajednice obiteljskog turizma HGK. Program FOS-a nastavlja se i sutra, a uz zakonodavne novosti za privatne iznajmljivače, bit će, između ostalog, govora i o strategiji upravljanja cijenama, prilagodbi novim trendovima na tržištu te poreznom položaju pružatelja smještaja u domaćinstvu.