U Šibeniku održana konferencija na temu održivosti u gastronomiji

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: pet, 09.06.2023 - 16:14

Danas je u Šibeniku u centru Civitas Sacra održana konferencija pod nazivom „Održiva gastronomija u obiteljskom i malom hotelijerstvu – nužnost ili trend?“. Konferenciju je organizirala Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela, a pozdravnim su je govorima otvorili Šime Klarić, predsjednik udruge, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, Željko Burić, gradonačelnik grada Šibenika te Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

„Obiteljski i mali hoteli baštine tradiciju zelenog i održivog poslovanja bilo da sami proizvode kvalitetnu hranu i vina ili namirnice nabavljaju s lokalnih OPG-ova i od lokalnih proizvođača te tako potiču razvoj malih ekonomija u svom okruženju i na najbolji način promoviraju proizvode direktno turističkom tržištu. S ponosom mogu istaknuti da su restorani brojnih članova naše udruge među najboljima u Hrvatskoj i okruženju i zaslužni su što gosti sve više prepoznaju našu zemlju kao atraktivnu eno-gastro destinaciju“, poručio je Klarić te pritom najavio novi brend Gourmet Authentic za članove udruge koji nude vrhunsku održivu gastronomiju.

Da je riječ o vrlo važnoj temi potvrdila je i ministrica Brnjac, dok je direktor Staničić poručio kako je održivost u turizmu jedan od osnovnih preduvjeta dugoročnog poslovanja, a gastronomija ono po čemu je naša zemlja sve zanimljivija u globalnim okvirima.

„Važan doprinos imaju mali i obiteljski hoteli koji u sklopu svojih jelovnika potiču korištenje autohtonih i kvalitetnih lokalnih sastojaka te time svojim gostima približavaju gastronomsku kulturu destinacije u kojoj borave. Na ovaj način potiče se suradnja s lokalnim poljoprivrednicima i dobavljačima te se prednost daje ekološki uzgojenoj, sezonskoj i domaćoj namirnici koju gosti sve više traže i žele“, izjavio je Staničić.

Uz brojne članove udruge i predstavnike sektora, konferenciji su prisustvovali i Rudi Štefan, vlasnik restorana Pelegrini, Marin Pleše, chef Vile Rova, Tullio Fernetich, vlasnik hotela San Rocco u Brtonigli i dr. 

Dodajmo kako sklopu projekta zelenog poslovanja Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela od prošle godine dodjeljuje Eco zeleni certifikat koji, ovisno o stupnju kriterija, može biti srebrni, zlatni i platinasti. Tako je u sklopu konferencije u Šibeniku dodijeljeno 12 novih certifikata, srebrne su dobili hoteli Degenija, Hani, Vila Conte, Štacija, Puteus Palace, Villa Telenta, Glavović, Zlatna Vala, dok su zlatne dobili Vila Rova, Borovnik te dva istarska hotela koja su do sada bili srebrni -  Stancija 1904 i San Rocco.