U Budimpešti održan koncert povodom 30. obljetnice priznanja RH

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: uto, 25.01.2022 - 13:02
Kristijan Cimer

Povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Mađarskom, jučer je u operetnom kazalištu Operettszínház u Budimpešti održan Gala koncert pod nazivom „Na mostu muzike“.

Tijekom večeri izvedeni su dijelovi remek-djela Imrea Kálmána, Ferenca Lehára i Jenőa Huszke u izvedbi solista i orkestra mađarskog Operetnog kazališta, dok su djela hrvatskog opernog skladatelja Jakova Gotovca izvodili umjetnici Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. 

Gala koncert ispunio je operetno kazalište do posljednjeg mjesta, a okupljenima su se obratili Péter Fekete, mađarski državni tajnik za kulturu i Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova RH. Oni su u svojim govorima naglasili prijateljstvo među zemljama i narodima. Dobre odnose potvrdio je i Kiss-B. Atilla, direktor kazališta, koji je u svom pozdravnom govoru rekao da Hrvatska za Mađare predstavlja turistički raj.

Dodajmo i to kako je hrvatska turistička ponuda predstavljena kroz promotivne materijale postavljene u kazalištu, a gledateljima su prije i poslije koncerta te tijekom pauza darivana licitarska srca, tradicionalni hrvatski suvenir čija je tradicija pravljenja od 2010. godine upisana na UNESCO popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.