Svečano otvoren 11. Kongres hrvatskog kampinga u šibenskom naselju Solaris

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: uto, 14.11.2017 - 11:38

Ministar Cappelli svečano je otvorio jedanaesto izdanje Kongresa hrvatskog kampinga koji se održava u šibenskom naselju Solaris u organizaciji Kamping udruženja Hrvatske (KUH). U posljednjih deset godina, Kongres hrvatskog kampinga, u organizaciji KUH-a, nametnuo se kao centralni skup razmjene znanja i iskustava, edukacije i susreta predstavnika hrvatskog kamping sektora i povezanih djelatnosti.

Tom je prilikom ministar Cappelli naglasio kako kamping segment čini četvrtinu ukupnog smještajnog kapaciteta u Hrvatskoj te da je stoga vrlo velik i važan dio turističkog gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Minisntar je također naglasio kako je kamping posljednjih godina doživio značajne promjene u smještajnom obliku i tematskoj ponudi te da ovaj segment danas, između ostalog, omogućuje luksuzan i aktivan odmor na najboljim lokacijama diljem Hrvatske. Naglašeni su i rezultati najnovijeg istraživanja Instituta za turizam „Tomas kampovi 2017.“, a prema kojima je potrošnja gostiju u kampovima porasla za 25 posto.

O položaju Hrvatske u europskom kampingu govorio je i Tihomir Nikolaš, predsjednik Izvršnog odbora kamping udruženja Hrvatske koji je pritom izjavio da su hrvatski kampovi u 2017. godini po broju noćenja oborili sve rekorde pa i one iz najbolje godine za kampove, 1986. Također je dodao kako se hrvatski kampovi nalaze na visokom drugom mjesto po kvaliteti, šestom mjestu po cijenama, osmom po broju noćenja te na desetom mjesto po kapacitetu smještaja u Europi.

Ovogodišnji 11. Kongres hrvatskog kampinga, održava se od 13. do 15. studenoga 2017. te ima dva glavna elementa: stručno- edukativne prezentacije koje prate stručni dio te sajamski dio koji prate izložbe mobilnih kućica, glamping šatora i ostale opreme za kampove. Na kongresu se kroz tri dana očekuje veliki broj predstavnika kamping industrije iz Hrvatske i inozemstva, vlasnika i predstavnika kampova, javnog sektora i drugih gospodarskih te strukovnih udruženja u Hrvatskoj. U sklopu kongresa, ujedno će se najboljim kampovima dodijeliti posebna priznanja za kvalitetu kampova Croatia's Best Campsites, OK mini camps, Naj Kamp Adria 2017, oznaka Ecocamping te nagrada za najinovativnije kampove godine.

U prvih deset mjeseci, u hrvatskim je kampovima boravilo 2,8 milijuna posjetitelja koji su ostvarili gotovo 19 milijuna noćenja, tj. potaknuli su rast od 8,6 posto naspram prošlogodišnjih deset mjeseci. Među gostima koji posjećuju kampove najvećim dijelom prednjače posjetitelji iz Njemačke, Slovenije, Nizozemske, Austrije, Italije i Češke. Među najposjećenijim kampovima ističu se oni u Istarskoj, Primorsko- goranskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji te na lokacijama u Rovinju, Funtani, Tar-Vabrigi, Vrsaru, Medulinu i Malom Lošinju.