Slovački novinari uživali u čarima istočne Hrvatske

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: pon, 28.11.2022 - 13:16


Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Pragu, koje je zaduženo i za slovačko tržište i agencija Aviareps organizirali su od 22. do 26. studenoga studijsko putovanje u Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju za 5 slovačkih novinara iz vodećih slovačkih televizijskih kuća, radijskih programa i ostalih medijskih platformi. 

U potezu od Iloka do Osijeka novinari su se uvjerili u sve ljepote prirode i pejzaža ali i u iznimno kvalitetnu eno gastronomsku ponudu. Na samom početku programa u destinaciji „Vukovar-Vučedol-Ilok“ koja je bila pobjednik nacionalnog izbora za „Europsku destinaciju izvrsnosti“ (EDEN) za 2016.i 2017. godinu na temu „Kulturni turizam“ obišli su Ilok uz degustaciju vrhunskih iločkih vina dok su u Vukovaru posjetili Vukovarski vodotoranj, Spomen dom, Ovčaru te Muzej Vučedolske kulture.

Nakon obilaska Vinkovaca i Đakova gdje su posjetili katedralu i Državnu ergelu konja lipicanaca krenulo se prema Čepinu u kojem su degustirali specijalitete od domaće crne svinje, a nakon obilaska Osijeka, organiziran je posjet Parku prirode Kopački rit i dvorcu Tikveš, koji je odnedavno renoviran te je sada u funkciji Prezentacijsko-edukacijskog centra. Organiziran je i posjet Erdutu i Erdutskim vinogradima i vidikovcu nad Dunavom, a nakon toga je organizirana i degustacija u vinariji. 

Zadnjeg dana putovanja organiziran je posjet starom podrumu vinarije Belje te posjet selu Karanac i obilazak etno zbirke „Ulica zaboravljenog vremena“, a novinari su svjedočili i Zimskom vašaru te manifestaciji „Čvarak fest“ koja je jedna od najpopularnijih tradicijskih manifestacija ovih krajeva koja njeguje autohtona jela i gastro specijalitete. Novinari su nahvalili našu eno-gastronomsku ponudu te prirodne ljepote, a iskazali su zadovoljstvo i skorim ulaskom Hrvatske u Schengen ali i uvođenjem eura istaknuvši kako će navedeno uvelike olakšati ulazak ali i boravak u Hrvatskoj. 

Direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Pragu, Miodrag Mlačić informirao je slovačke novinare o izvrsnoj turističkoj sezoni i brojkama koje su ostvarili slovački gosti. Prema podatcima sustava eVisitor u Hrvatskoj su u dosadašnjem dijelu godine turisti iz Slovačke ostvarili preko 3,3 milijuna noćenja što u usporedbi s rekordnom 2019. godinom predstavlja rast od čak 10 posto, a ako usporedimo isto razdoblje s lanjskim rezultatima u pitanju je rast od 40 posto. Studijska putovanja ovakve vrste izuzetno doprinose Hrvatskoj i njenom pozicioniranju kao atraktivne destinacije raznolike ponude na slovačkom ali i drugim tržištima te smo sigurni kako će se ovaj pozitivan trend nastaviti i u sljedećoj godini.