
Hrvatska turistička zajednica je u suradnji s Turističkom zajednicom Istarske županije i britanskom kulinarskom platformom Great British Chefs organizirala studijsko putovanje britanskih kuhara koji su tom prilikom obišli istarske krajeve i uživali u gastronomskim specijalitetima.
Tako su talentirani britanski kuhar Jordon Ezra King i kuhar i pisac Mike Daw kušali brojna jela poput fuža s tartufima, pršuta i domaćih sireva. Posjetili su i lokalne proizvođače maslinovog ulja te sudjelovali u berbi tartufa u Motovunskoj šumi.
King je bio oduševljen kvalitetom i jednostavnošću istarske kuhinje, a njegovo iskustvo bit će prikazano na platformi Great British Chefs, čime će hrvatska gastronomija biti dodatno promovirana među ljubiteljima hrane u Velikoj Britaniji.
„Jordon Ezra King je profesionalno obrazovani kuhar, kreativni developer recepata i storyteller koji daje novu, svježu i dinamičnu sliku destinacija koje posjeti. Iskustvo je stjecao u prestižnim restoranima u Londonu i Parizu, a posljednja tri mjeseca osmislio je jelovnik za kultni londonski hotel The Standard i njegov restoran Isla. Osim profesionalne karijere, King je strastveni foodie koji u slobodno vrijeme putuje, preporučuje kulinarske destinacije i dijeli svoje priče i recept putem online platformi i newslettera. I on i Mike Daw, također talentirani kuhar i pisac, oduševljeni su boravkom u Istri i gastronomskim iskustvima te naročito gostoprimstvom pa se zaista radujemo zajedničkom projektu i predstavljanju Hrvatske preko Great British Chefs platforme“, rekla je Bisera Fabrio, direktorica Predstavništva HTZ-a u Londonu.
„Iznimna nam je čast bila ugostiti talentirane britanski kuhare i pisce Jordona Ezra Kinga te Mikea Dawa u sklopu suradnje s renomiranom britanskom kulinarskom platformom Great British Chefs. U svega nekoliko dana gosti su imali prilike posjetiti našu destinaciju po prvi puta i susresti se okusima naše regije. Najviše im se dojmio krajolik, bogata kultura te izvrsne svježe namirnice od top extra djevičanskih maslinovih ulja, svježe ribe te vrhunskih istarskih vina. Gosti su tako posjetili jedan od najboljih malih obiteljskih hotela u Hrvatskoj San Rocco iz Brtonigle, umjetnički gradić Grožnjan, imali prilike sudjelovati u show cookingu s vlasnikom i šefom kuhinje Toklarija iz Sovinjaka, posjetili su imanje Chiavalon te Eko muzej kod Vodnjana, NP Brijune, konobu Alla Beccaccia i mnogo drugih atrakcija“, naglasio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.
Mike Daw i Jordon Ezra King također su komentirali svoje gastronomsko putovanje Istrom.
„Putovanje Istrom zaista je bilo iskustvo koje mi je otvorilo oči. Kvaliteta sastojaka, raznolikost krajolika i bogata povijest regije koja utječe na umijeće spremanja jela,... za svakoga tko je znatiželjan u gastronomiji, ovo je prava riznica“, rekao je Mike Daw, dok je Jordon Ezra King dodao: „istarska kuhinja temelji se na izvanrednoj mješavini kultura, krajolika i poviijesti, a sve je izraženo kroz sjajne sastojke i provjereno kulinarsko umijeće. Za svakoga tko je fasciniran kulinarskim običajima ove regije, to je mjesto beskrajne dubine i sjaja“.
Cilj suradnje HTZ-a, TZŽ Istre i platforme Great British Chefs jest istaknuti bogatstvo i raznolikost hrvatske kuhinje, s posebnim naglaskom na autohtone namirnice i lokalne recepte. Kroz seriju članaka, videa i recepata, britanska publika će imati priliku upoznati hrvatske gastronomske regije na autentičan način, a u fokusu ove kampanje posebno se ističe Istra.