Pet destinacija u finalnom izboru za europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN)

Kategorija: Najave
Objavljeno: pon, 17.07.2017 - 16:51

Hrvatska turistička zajednica i ove godine provodi izbor nacionalnog pobjednika za europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) za 2016./2017. godinu na temu „Kulturni turizam“. Zadnji krug ocjenjivanja, u sklopu kojeg se bira nacionalni pobjednik ovogodišnjeg izbora, održat će se 19. srpnja 2017. godine (srijeda) u Starom gradu Zrinskih u središtu Čakovca. Iako su sve kandidirane destinacije uložile velik trud u kvalitetno predstavljanje potencijala i proizvoda svoje kulturne, ali i druge turističke ponude, nakon provedenog ocjenjivanja i obilaska svih kandidiranih destinacija od strane Povjerenstva, u uži izbor od pet finalista odabrane su sljedeće destinacije: Zagorje - bajka na dlanu; Grad Đakovo - općina Gorjani; Vukovar – Vučedol – Ilok; Smiljan – Gospić te destinacija Ruralne Konavle.

Predstavnici svake od pet navedenih destinacija finalista održat će završnu prezentaciju, a nakon izlaganja prezentacija Povjerenstvo će donijeti odluku o ovogodišnjem pobjedniku imajući u vidu sve elemente zadane od strane Europske komisije, kao i ocjene nastale tijekom obilaska samih destinacija te kvalitetu same prezentacije. Podsjećamo da je Hrvatska turistička zajednica u mjesecu ožujku objavila Javni poziv za izbor nacionalnog pobjednika za europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) za 2016./2017. godinu na temu „Kulturni turizam“. Pobjednička će destinacija na nacionalnoj razini dobiti naziv „Europska destinacija izvrsnosti“ te će, osim na mrežnim stranicama Hrvatske turističke zajednice, biti promovirana i putem službene web stranice Europske komisije (www.edenineurope.eu). Također, hrvatski nacionalni pobjednik sudjelovat će i na svečanoj dodjeli nagrada koja će biti organizirana kroz ožujak 2018. godine, u okvirima Europske godine kulturne baštine. Dodajemo kako će svih pet destinacija finalista biti predstavljene kao primjeri dobre prakse na europskoj razini te će biti pridružene europskoj mreži destinacija koje promoviraju održive oblike turizma.

Projekt EDEN se provodi u suradnji s Europskom komisijom, a europske države, koje su dio EDEN projekta, organiziraju izborni postupak na nacionalnoj razini. Cilj navedenog izbora je nagrađivanje i promicanje netradicionalnih turističkih destinacija koje su razvile svoju turističku ponudu temeljenu na materijalnoj kulturnoj baštini, čime pridonose cjelokupnom i održivom razvoju destinacije i porastu posjećenosti tijekom cijele godine, a posebice u razdoblju izvan glavne sezone.