HTZ u Zadru održao sastanak s turističkim zajednicama Zadarske županije 

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: pon, 25.07.2022 - 15:22

Danas je u Zadru, u prostorijama Kneževe palače, ujedno i vrlo posječene turističke atrakcije Zadra, održan koordinacijski sastanak Hrvatske turističke zajednice s predstavnicima turističkih zajednica s područja Zadarske županije. Sastanak je vodio direktor HTZ-a Kristjan Staničić, a koordinaciji su prisustvovali direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija, član Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice Tomislav Fain kao i 22 predstavnika turističkih zajednica gradova i općina s područja županije.

Na samom početku sastanka direktor Staničić poželio je dobrodošlicu novoizabranim direktorima lokalnih turističkih zajednica, kao i onima koji su reizabrani čestitavši im na dobroj pripremi sezone naglasivši kako u zemlji trenutno na dnevnoj bazi boravi preko milijun turista. „To je iznimno velika brojka i činjenica je da u određenim destinacijama, koje trenutno broje do nekoliko puta veći broj gostiju nego što inače u toj destinaciji ima stanovnika, dolazi do svojevrsnih infrastrukturnih poteškoća. Međutim, unatoč tome ne smijemo gubiti na kvaliteti pružene usluge“,  izjavio je Staničić, naglasivši kako je Hrvatska na globalnom turističkom tržištu zauzela odličnu i vrlo konkurentnu poziciju.

U dosadašnjem dijelu godine, posebice u srpnju, na razini županije premašili smo broj dolazaka i noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu“, izjavila je direktorica Kadija na početku sastanka, nadodavši kako se na javnom savjetovanju trenutno nalazi Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine te je pozvala direktore lokalnih turističkih zajednica Zadarske županije da se aktivno uključe svojim komentarima i sugestijama.

Tomislav Fain čestitao je novim direktorima lokalnih turističkih zajednica, ali i onima koji su reizabrani te je naglasio važnost sinergije u zajedničkom djelovanju između javnog i privatnog sektora.

Tijekom sastanka govorilo se o turističkoj ponudi te atrakcijama na području županije kojih je sve više, a predstavnici lokalnih turističkih zajednica naglašavaju kako su vrlo zadovoljni dosadašnjim tijekom sezone, kao i najavama za posezonu. Tako je u Zadarskoj županiji, gledajući prema destinacijama, najviše noćenja ostvareno u Viru, Zadru, Biogradu na moru, Pagu i Pakoštanama, dok su najzastupljeniji gosti iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Češke i Poljske.

Primjerice, u Zadru su iznimno zadovoljni turističkim rezultatima, kao i održanim Sunset Sports Media Festivalom, Nin je jako dobro popunjen cijelu sezonu i traži se krevet više, Pag bilježi rekordne brojke u komercijalnom smještajnom segmentu, dok se u destinaciji Kali žele čim više usmjeriti prema ribarskoj tradiciji i tako gostima ponuditi nova iskustva. Preko, uz brojne goste koji u destinaciji borave po nekoliko dana, sve više bilježe i jednodnevne goste koji dolaze u sklopu izleta koji se nude zbog dobre prometne povezanosti kopna i otoka. U Viru su iznimno zadovoljni turističkim prometom te je atmosfera na otoku vrlo pozitivna.

Tema sastanka je bila i dodjela sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice, razgovaralo se o radu i funkcioniranju sustava eVisitor, a predstavljen je i dosadašnji tijek izrade Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma za razdoblje do 2026. godine, koji će biti prekretnica u provedbi budućih promotivnih aktivnosti hrvatskog turizma. Tema sastanka bile su i ilegalni iznajmljivači i „rad na crno“, nedostatak kvalitetne radne snage na terenu, velike vrućine i prijetnje požara, ali i skorašnje promjene koje će nastupiti u Hrvatskoj s uvođenjem eura te ulaskom zemlje u schengenski prostor, za što je naglašeno da će pozitivno utjecati na buduće turističke tijekove i trendove.