Cappelli i Počivalšek u Sloveniji o budućoj suradnji

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: sri, 30.01.2019 - 11:25

Ministar turizma Gari Cappelli danas je boravio u Sloveniji gdje se sastao s ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravkom Počivalšekom te obišao sajam Alpe-Adria u Ljubljani posvećen zelenom i aktivnom turizmu. Sajam se ove godine održava od 30. siječnja do 2. veljače, a na sajmu sudjeluje preko 330 turističkih predstavnika iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Italije, Austrije, Madžarske, Češke republike i Nepala.

Tijekom boravka na sajmu, ministar Cappelli susreo se sa slovenskim ministrom Počivalšekom. Dvojica ministra tom su prigodom potvrdili kako je suradnja dviju zemalja prijateljska što se posebno očituje u turizmu. O tome svjedoči i zajednička promotivna aktivnost na dalekim tržištima. Naime, od 2010. godine Hrvatska i Slovenija se zajedno promoviraju na dalekim tržištima kao što su Japan, Južna Koreja, Kina i Brazil pod sloganom "Experience Croatia, Feel Slovenia”.

Ministar Cappelli u razgovoru s ministrom Počivalšekom naglasio je kako je ova godina proglašena godinom turizma Kine i Hrvatske, kao i da će Hrvatska biti domaćin važnog skupa Kina+16 na premijerskoj razini u travnju ove godine. „Kada govorimo o dalekim tržištima, hrvatske i slovenske turističke ponude se međusobno odlično nadopunjavanju. Imamo puno toga zajedničkoga i vjerujem da ćemo u budućnosti nastaviti kvalitetno surađivati. Gosti iz Slovenije jedni su od naših najvjernijih turista te zauzimaju drugo mjesto ostvarenim brojem noćenja“, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

„Hrvatska nam je uvijek bila dobar partner. Turizam nas povezuje, ali i brojni projekti iz drugih djelatnosti. Nedavno smo boravili u Šangaju i još jednom smo imali priliku vidjeti koliko smo pojedinačno malo područje za tako jedno veliko tržište kao što je Kina, ali zato se zajednički možemo puno kvalitetnije predstaviti“, istaknuo je ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Slovenije Zdravko Počivalšek.

Podsjećamo, tijekom 2018. godine gosti iz Slovenije bili su među najbrojnijim turistima u Hrvatskoj. Tako je prema podacima iz sustava eVisitor Hrvatsku u 2018. godini posjetilo ukupno 1,5 milijuna gostiju iz Slovenije, a koji su ostvarili 10,5 milijuna noćenja, odnosno po ukupnom broju noćenja Slovenci su bili 2. po redu najbrojniji gosti u Hrvatskoj. Najviše su boravili u Umagu, Malom Lošinju, Novigradu te Medulinu.