2011. godina rekordna za kampove

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: pet, 18.11.2011 - 15:53
Hrvatski kampovi ove su se godine s rekordnih 15,1 milijun noćenja ili 7% više nego prošle godine svrstali na 8. mjesto u europskom kampingu, dok su po kapacitetima na 10. mjestu, a po cijeni kampiranja na 5. mjestu, izvijestili su danas iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH) po završetku 5. kongresa hrvatskog kampinga održanom ovog tjedna, od 15. do 17. studenog, u Zadru.
Među rezultatima kampinga za ovu godinu iz KUH-a osim ukupnog rekordnog broja noćenja ističu da je najviše noćenja, 8,1 milijun, ostvareno u istarskim kampovima.
Na drugom i trećem mjestu su kampovi Primorsko-goranske i Zadarske županije s 3,1 odnosno 1,6 milijuna noćenja.
Najbrojniji turisti u kampovima bili su s 32% Nijemci, a slijede ih Slovenci s udjelom od 18%, Nizozemci s 10%, Talijani i Austrijanci sa po 9% te Česi s 5%. Hrvatskih kampista bilo je 3%.
Za hrvatsku kamping industriju važnim ističu što su ove godine dva kampa dobili prestižne međunarodne oznake "Superplatz" i "Leading Camping", i to kamp Zaton kod Zadra i porečki kamp Lanterna, dok je 12 kampova zaslužilo "Žute table" njemačkog auto kluba ADAC za kvalitetu.
U Hrvatskoj je, po podacima KUH-a, ukupno 518 kampova, od čega 268 u domaćinstvima. Ukupno u svim kampovima u jednom danu može boraviti oko 231 tisuća osoba.
Tek 20 kampova, koji čine 19% ukupnih kapaciteta, ima standard od četiri zvjezdice, dok ih tri zvjezdice ima 58 ili 35%kapaciteta.
Najveći se kapaciteti, 68%, nalaze u Istri i Kvarneru, dok je brojčano najviše kampova u Dalmaciji.
Kamping predstavlja i 25,5 % ukupnih turističko-smještajnih kapaciteta Hrvatske u kojima se ostvaruje 25% ukupnih noćenja, što tom segmentu uz još ogromni neiskorišteni potencijal daje i veću važnost za ukupne turističke rezultate.
Ističući da je za dalji razvoj hrvatske kamping ponude kvaliteta jedini ispravni put, predsjednik KUH-a Veljko Ostojić sa kongresu hrvatskog kampinga u Zadru poručio je i da se kamping za dalje uspješno poslovanje mora razvijati na održivim principima.
Za dalji razvoj kampovima trebaju i koncesije za turističko zemljište, a uz to treba rješavati i pitanja još jednog ključnog resursa pomorskog dobra, naglasio je Ostojić dodajući da je i za kampove nužno kreirati konkurentne uvjete poslovanja.
S obzirom na potražnju i potencijale potrebno je i što prije razvijati nove kampove u unutrašnjosti zemlje, u neposrednoj blizini velikih gradova, godišnju popunjenost kampova povećati na najmanje 80 dana, poboljšati investicijsku klimu u zemlji te unaprijediti komunikaciju sa tržištem i promociju kampova.
Na kongresu je istaknuto i da se u Europi u 25 tisuća kampova ostvaruje godišnje oko 375 milijuna noćenja, da se od kamping turizma godišnje zarađuje oko 15,3 milijardi eura, dok su godišnji prihodi od prodaje kampera (mobilhome) 12,4 milijardi eura.