Istinske legende ugostiteljstva: Hommage začetnicima istarskog ugostiteljstva

TZŽ referenca: Istarska
Objavljeno: pon, 04.03.2019 - 15:09
Hommage začetnicima istarskog ugostiteljstva
Manuel Paljuh

Turistička zajednica Istarske županije ove je godine pokrenula posebnu akciju - Hommage začetnicima istarskog ugostiteljstva, s ciljem nagrađivanja osoba i obitelji koje se već više od pola stoljeća bave pripremom i posluživanjem hrane u vlastitim restoranima, konobama, gostionicama.
 
Sa željom da se oda priznanje takvim legendama ugostiteljstva, osobama koje su se čitav svoj život bavile ovim napornim poslom, vješto spajajući umjetnost i tradiciju, odlučeno je da se upriliči godišnja svečanost na kojoj će se dodjeljivati plakete kao čin velikog priznanja kojeg zaslužuju, a prva dodjela održana je 25. veljače u Vili Pollesini u Poreču.
 
Dobitnici plaketa Hommage začetnicima istarskog ugostiteljstva 2019:
Rosa Gina Berghich - Restoran Gina, Pula
Obitelj Marinac - Restoran 'Most', Buzet
Rosetta Zancola - 'Maruzza since 1938', Zambratija/Umag
Obitelj Cernogoraz - Restoran Giovanni, Novigrad
Obitelj Bassanese - Restoran 'Kaštel', Kaštel/Buje
Obitelj Knapić - Restoran 'Kod Dorine', Plomin
Obitelj Kos - Konoba 'Porat', Plomin Luka
Suzana Dragovina - Konoba Vinež, Vinež
Obitelj Matošević - Restoran 'Viking', Lim
Corrado Pellizzer, Giannino/Rio, Rovinj
Stari grad, Pula
Restoran Vodnjanka, Vodnjan
Konoba Kaštel, Žbandaj
Restoran Milan, Pula
Obitelj Glogovšek, NovigradObitelj Morača - Gostionica MD, Novigrad 
Obitelj Šantić - Istarska konoba, Brtonigla
Obitelj Minić - Restoran Premantura, Premantura
 
Aktivnost se provodi u sklopu razvoja gourmet proizvoda kojeg županijska Turistička zajednica razvija već dugi niz godina među kojima je i izdavanje popularnog enogastronomskog vodiča. Uz pregled najboljih istarskih restorana i konoba, selekciju vinarija i proizvođača ekstra djevičanskih maslinovih ulja te popise pčelara/medara, sirara i pršutara, ova publikacija predstavlja i najvažnije gastronomske proizvode Istre.