Franjevački samostan u Slavonskom Brodu

TZŽ referenca: Brodsko-posavska
Objavljeno: pon, 04.01.2021 - 12:35
Franjevački samostan u Slavonskom Brodu
Alen Vrlazić
Franjevački samostan u Slavonskom Brodu

Predivno uređeno šetalište uz rijeku Savu vodi vas od glavnog gradskog trga u Slavonskom Brodu do predivne barokne građevine, franjevačkog samostana, u samo deset minuta ugodne šetnje. Samostan je okružen lijepim parkom koji krase biste istaknutih Brođana, a u blizini je i muzej Brodskog Posavlja.

Izgradnja franjevačkog samostana završila je krajem 18. stoljeća, a sama izgradnja je trajala 70 godina, dok je objekt građen isključivo donacijama samih građana. Građevina franjevačkog samostana sastoji se od tri samostanska krila koja s crkvom zatvaraju kvadratni klaustar.

Svojom vanjštinom samostan odaje otmjenu jednostavnost. Iako je osnovnu formu zadobio u razdoblju baroka njegove linije su mekane, graciozne i blage. Vanjski ornamenti gotovo ne postoje ne bi li se naglasila pastoralna uloga građevine.

Pravo barokno bogatstvo, razigranost i vedrinu otkriva unutrašnjost crkve. Gotovo pompozna raskoš oltara otkriva duboku ukorijenjenost franjevačkog samostana, ali i onovremenog grada, u europsku baroknu baštinu. Posebno valja istaknuti klaustar brodskog franjevačkog samostana koji je najreprezentativniji klaustar barokne samostanske arhitekture, ali ne samo to - ujedno je i jedna od najmarkantnijih građevina baroknog graditeljstva na području Slavonije.