Festival “Kaj su jeli naši stari” od 29. do 31. kolovoza 2025. – iz Vrbovca nitko ne smije otići gladan! U ponudi će biti i žablji krakovi

TZŽ referenca: Vrbovec
Objavljeno:
TZ Zagrebačke županije
TZ Zagrebačke županije
Nezaobilazna i najtraženija delicija festivala i ove je godine Vrbovečka pera – kraljica manifestacije i ponos lokalne gastro baštine, koja s ponosom nosi EU oznaku “Zajamčeno tradicionalni specijalitet”

Vrbovec se od 29. do 31. kolovoza 2025. ponovno pretvara u središte domaćih okusa, mirisa i običaja uz jedinstvenu manifestaciju “Kaj su jeli naši stari”, jedan od najpoznatijih festivala tradicijske hrane u Hrvatskoj.

Središnja poruka ovogodišnjeg festivala jasna je: Iz Vrbovca nitko ne smije otići gladan. Očekuje vas vikend pun okusa i zabave, gdje se spajaju gastronomske delicije, kulturna baština i zabavni sadržaji za sve generacije. 

Festival tradicionalne hrane “Kaj su jeli naši stari” već pune 44 godine njeguje nasljeđe kontinentalne kuhinje, a ovogodišnje izdanje donosi do sada najbogatiji program i najraznovrsniju ponudu.

Na brojnim punktovima u centru Vrbovca posjetitelji će moći uživati u više od 100 tradicionalnih jela na jednom mjestu – pripremljenih isključivo od domaćih namirnica lokalnih OPG-ova. Jela će pripremati udruge žena, ugostitelji, lovci, ribiči, vatrogasci i drugi entuzijasti koji njeguju autentične recepte i običaje.

Poseban naglasak stavlja se na zaboravljena jela, koja će mnogima biti pravo iznenađenje – pripremljena od žaba, puževa i drugih pomalo zaboravljenih sastojaka, inspiriranih starim kuharicama obitelji Zrinski.

Time festival postaje istinsko gastro putovanje od Zrinskih do danas, vraćajući nas u vremena kad su lokalne namirnice, sezonalnost i umijeće domaće kuhinje bili temelj svakog obroka.

 Vrbovečka pera – kraljica manifestacije i ponos lokalne gastro baštine

Nezaobilazna i najtraženija delicija festivala i ove je godine Vrbovečka pera – kraljica manifestacije i ponos lokalne gastro baštine, koja s ponosom nosi EU oznaku “Zajamčeno tradicionalni specijalitet”.

Festival s ponosom ističe svoj obiteljski karakter, jer osim hrane, donosi i bogat program za djecu, razne radionice, sportske aktivnosti, izložbe te koncerte poznatih izvođača koji će večernji dio programa pretvoriti u glazbeni spektakl:

•    PETAK, 29. kolovoza: S.A.R.S.
•    SUBOTA, 30. kolovoza: Prljavo Kazalište
•    NEDJELJA, 31. kolovoza: Dalmatino

Organizatori su se potrudili da zadovolje sve glazbene ukuse pa će posjetitelji u ponudi imati čak pet pozornica s raznom vrste muzike. 

Kroz cijeli vikend održavat će se pregršt kulinarskih radionica koje će voditi poznati hrvatski chefovi – Melkior Bašić, Tomislav Špiček i Pavo Klarić, a dodatnu dozu zabave donijet će kulinarsko-humoristični show u izvedbi Fatman Chefa i Aleksandra Lazića.
Ovogodišnje izdanje festivala simbolično je posvećeno vrbi, drvetu po kojem je grad Vrbovec i dobio ime, kao simbolu duboke povezanosti s prirodom i lokalnim identitetom. Gradski trg krasit će ručno šivan i oslikan najveći kuhinjski fertun u Europi, dok će druge lokacije biti ukrašene ručno oslikanim suncobranima, dajući cijelom prostoru jedinstvenu, šarmantnu vizualnu priču.

Vidimo se u Vrbovcu – da zajedno okusimo, naučimo i uživamo u onome kaj su jeli naši stari!