Raskošne nošnje, pjesma i rasni konji: U Beravcima otkrijte divnu slavonsku tradiciju ižimanja

TZŽ referenca: Brodsko-posavska
Objavljeno:
Ižimača u Beravcima
Sustav turističkih zajednica

Ižimača, tradicionalna manifestacija cijeđenja, odnosno ižimanja soka iz zrelih domaćih jabuka, svake se godine održava u Beravcima, pitoresknom selu na istoku Brodsko-posavske županije.

Slavonke i Slavonci odjeveni u narodne nošnje, okupljenima pokazuju kako se iz jabuka „ižima“ mošt na drevnoj napravi „ižimači“ koju okreću konji. Slatki mošt može se piti odmah ili se od njega peče rakija. Mošt od jabuka "divljaka" pusti se da prokisne u ocat - "sirće", koje se upotrebljava za jelo.

Tradicija Ižimače seže do 1978. godine kada je priređena prva "Beravačka jabukovača i smotra folklora" do danas poznata pod imenom "Ižimača", jedinstvena smotra u cijeloj Hrvatskoj. Ove se godine održava u nedjelju, 9. rujna.