Zlatna penkala

Hrvatska turistička zajednica nastavila je dugogodišnju tradiciju te je  29. travnja 2016. godine, dvanaesti put po redu  dodijelila nagrade i priznanja Zlatna penkala za 2015. godinu.

Svečanost je održana u Splitu u Dioklecijanovim dvorima gdje su uzvanici mogli osjetiti dašak jednog od najbolje očuvanih antičkih kompleksa u svijetu.  Nagrada je namijenjena stranim novinarima i blogerima za najbolje medijske objave o Hrvatskoj i njenoj turističkoj ponudi, i  to u kategorijama za najbolji pisani materijal, blog materijal te tv objavu.

2015

Medijske objave stranih novinara i blogera  imaju veliki doprinos za turistički uspjeh Hrvatske te im se dodjelom nagrada Zlatna penklala zahvaljuje na isticanju vrijednosti hrvatske turističke ponude te promidžbe u svojim zemljama. Svečanosti je nazočilo 29 inozemnih novinara, a ukupno je nominirano 13 reportaža za pisani materijal, 8 reportaža za blog materijal te 6 TV reportaža. Grand prix za najbolji pisani materijal osvojili su Jean- Louis Tremblais i Eric Martin koji su dio francuske reporterske ekipe Le Figaro Magazine koji su napravili uspješnu reportažu o Sinju i manifestaciji Sinjska alka. Nagradu za najbolji  TV materijal osvojila je njemačka novinarka Beate Höfener za reportažu o Istri koja je emitirana na Westdeutscher Rundfunk Köln – WDR. Za najbolju blog objavu nagrađeni su poljski blogeri,  Agnieszka Kolasinska-Tyluś i Wojciech Tyluś koji pišu specijalizirani blog o Hrvatskoj www.crolove.pl.