Kulinarska Baština Splitsko-dalmatinske županije članica je projekta – mreže Regional Culinary Heritage Europe

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: pon, 14.08.2017 - 10:22

Kulinarska Baština Splitsko-dalmatinske županije članica je projekta – mreže Regional Culinary Heritage Europe koji je razvijen u Švedskoj i Danskoj 1995. godine. Riječ je o projektu putem kojeg europske regije dobivaju međunarodno priznatu oznaku koja je zaštitni znak regionalne hrane i kulinarske tradicije, a ujedno garantira jedinstveni standard te otvara niz mogućnosti za prezentaciju autohtonih proizvoda na stranom i domaćem tržištu.

Splitsko dalmatinska županija jedina je županija u Hrvatskoj koja je članica Culinary Heritage Europe kao dio velike obitelji kulinarskih baština diljem Europe koju čini 1479 članova iz 44 europske regije. Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je oživjeti i potaknuti razvoj regija kroz oživljavanje kulinarske baštine, proizvodnju autohtonih tradicijskih proizvoda te uvrštavanje istih u lokalnu ugostiteljsko -turističku ponudu s posebnim naglaskom na seoska domaćinstva. Ukupan ishod stvara pozitivan utjecaj na razvoj turizma općenito, razvoj gospodarstva, povećanje zapošljavanja lokalnog stanovništva, ali i opću brigu za zdravlje okoliša i pojedinca.

Kulinarska Baština Splitsko-dalmatinske županije

Splitsko-dalmatinska županija nositeljica je članstva u Culinary Heritage Europe kojom koordinira Javna ustanova RERA. Kultura stola ove županije temelji se na čvrstoj povezanosti s morem, kontinuitetu gastronomskog nasljeđa koje se prenosi s koljena na koljeno i snažnom osloncu na zdravu hranu koja pristiže iz zaleđa. Od rimskih vremena do danas dalmatinska kuhinja zadržala je sve najvažnije mediteranske okuse i mirise, a stare recepture osuvremenjene su novim kulinarskim tendencijama. Ta šarolikost i raznolikost gastronomije posebna je vrijednost i bogatstvo Splitsko-dalmatinske županije.