2023. najuspješnija godina za varaždinski turizam – rekordan broj posjetitelja i uspješni turistički događaji

TZŽ referenca: Varaždin
Objavljeno: sri, 24.01.2024 - 14:56
Špancirfest
Turistička zajednica Grada Varaždina
Pozitivnim brojkama u velikoj je mjeri doprinijelo jubilarno 25. izdanje Špancirfesta, najvećeg i najpoznatijeg uličnog festivala u Hrvatskoj koji je posjetilo rekordnih 330 tisuća posjetitelja

Varaždinski turizam u 2023. godini doživio je novu ekspanziju. Prema podacima iz sustava eVisitor u 2023. godini na području Grada Varaždina ostvareno je 21 % više dolazaka i 19 % više noćenja u odnosu na 2022. godinu. Uz domaće goste, prednjačili su turisti iz Njemačke, Poljske, Austrije, Slovenije i Slovačke, a najveći broj gostiju zabilježen je u ljetnim mjesecima od lipnja do rujna. Također, udio dolazaka i noćenja stranih turista veći je od 60 % što znatno premašuje broj dolazaka i noćenja koji ostvaruju domaći gosti.

Pozitivnim brojkama u velikoj je mjeri doprinijelo jubilarno 25. izdanje Špancirfesta, najvećeg i najpoznatijeg uličnog festivala u Hrvatskoj koji je posjetilo rekordnih 330 tisuća posjetitelja.  Osim što je proglašen najljepšim u Hrvatskoj, sve rekorde oborio je i Advent u Varaždinu.  Blagdanska čarolija na varaždinske je ulice privukla rekordnih 170 tisuća posjetitelja.

Najuspješniju godinu za varaždinski turizam obilježilo je i dobivanje titule UNESCO-vog grada glazbe čime je Varaždin postao prvi grad u Hrvatskoj koji se može pohvaliti tom titulom. Vrhunac je to dugogodišnjih nastojanja i posvećenosti Grada Varaždina u promicanju glazbene kulture i baštine. Sve je to rezultat sustavnog rada Turističke zajednice grada Varaždina u kreiranju kvalitetnih sadržaja, ali i promociji destinacije koja je sve prepoznatljivija i traženija na stranom tržištu.