Ostvaren povijesni rezultat: realizirano 100 milijuna noćenja

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: pon, 30.10.2017 - 15:54
Hvar
Boris Kačan

Hrvatski turizam ostvario je ovog vikenda povijesne turističke rezultate. Dugo najavljivani i iščekivani rekord od 100 milijuna noćenja tako je po prvi puta u hrvatskoj povijesti zabilježen i u sustavu eVisitor koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew).

U 2017. godini ostvareno 102 milijuna noćenja

Tako je u periodu od 1. siječnja do 29. listopada, prema prvim podacima, u Hrvatskoj ostvareno 17.8 milijuna dolazaka i 100.1 milijun noćenja. Riječ je o porastu u dolascima od 13 posto te u noćenjima od 12 posto. Najviše noćenja su ostvarili trusiti iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske i Češke, a gledajući po destinacijama najviše je noćenja ostvareno u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Medulinu i Umagu. Analizirajući promet po vrsti smještaja, u navedenom je razdoblju najviše noćenja ostvareno u objektima u domaćinstvu (oko 35 milijuna), hotelima (oko 24 milijuna) i kampovima (oko 19 milijuna).

Pozitivne rezultate komentirao je i direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić. „Iako postizanje određenog broja noćenja samo po sebi nije glavni strateški cilj, s obzirom da je isto prije svega rezultat rada i provedenih aktivnosti Hrvatske turističke zajednice i svih ostalih dionika u turizmu, svi skupa možemo biti vrlo zadovoljni postignutim rezultatom. Riječ je o brojci koju je Strategija razvoja hrvatskog turizma predvidjela za 2020. godinu, a hrvatski turistički sektor je istu uspješno realizirao već u ovoj godini. Pred nama je sada period pripreme za iduću godinu u kojem moramo poduzeti sve potrebne mjere s ciljem zadržavanja ovih trendova u budućnosti jer samo tako možemo osigurati pozitivno ozračje i dobar imidž te privući nove investicije“, poručio je direktor Staničić.