U 2017. godini ostvareno 102 milijuna noćenja

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: pon, 15.01.2018 - 13:11

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew) od siječnja do kraja prosinca turističke 2017. godine ostvareno je 18,5 milijuna dolazaka (+13 posto) i 102 milijuna noćenja (+12 posto). Riječ je o povijesnim turističkim rezultatima za Hrvatsku koja je ove godine potvrdila poziciju jedne od najpopularnijih turističkih destinacija koja privlači sve više gostiju tijekom svih dijelova godine.

Ministar turizma Gari Cappelli i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić zadovoljni su ovim rezultatima, u 2018. godini najavljuju snažniji razvoj cjelogodišnjeg turizma koji počiva na održivom razvoju i destinacijskom menadžmentu.

„Turistički rezultati u 2017. godini, a posebice tijekom pred i posezone najbolji su pokazatelj kako se u kratkom razdoblju mogu napraviti ključni pozitivni iskoraci. Upravo je zato naša intencija i u 2018. godini nastaviti s unapređenjima kako bismo Hrvatsku daljnje pozicionirali kao cjelogodišnju destinaciju, a time omogućili konkurentnije poslovanje poduzetnika u turizmu, daljnje investicije, bolje uvjete za turističke djelatnike te dodatno potaknuli cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Uz ključne zakonodavne izmjene, te kroz druge programe i aktivnosti Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, vjerujem da će 2018. godina biti itekako uspješna te da ćemo stvoriti nove osnove za daljnji razvoj hrvatskog turizma“, istaknuo je ministar Cappelli.

Direktor Staničić je naglasio važnost zadržavanja pozitivnih trendova u ovoj godini „Hrvatska turistička zajednica će tijekom 2018. godine provoditi niz aktivnosti koje za cilj imaju još efikasniju promociju na različitim tržištima diljem svijeta, te unaprjeđenje suradnje s partnerima na stranim emitivnim tržištima. Pritom će naglasak biti na daljnjem proširenju programa i uvođenju novih aviolinija. Siguran sam da će svoj nemjerljivi doprinos ponovno dati i hrvatski turistički sektor koji je svake godine sadržajno sve bogatiji i konkurentniji. Naime, Hrvatska je danas vrlo zanimljiva i popularna destinacija, kako za turiste, tako i za poslovne subjekte, a kako bi zadržali njihov interes moramo zadržati pozitivno ozračje i trendove rasta“, zaključio je direktor Staničić.

Hrvatska turistička ponuda, u ovoj godini, bit će predstavljena na 26 turističkih sajmova na kojima će nastupati Hrvatska turistička zajednica. Od tog broja, bit će realizirani nastupi na 9 specijaliziranih sajmova koji obuhvaćaju nautičku, kongresnu i kamping ponudu dok će novi vizualni koncept i novo kreativno rješenje štanda HTZ-a po prvi puta biti predstavljeno na sajmu ITB Berlin u ožujku. S ciljem postizanja još boljih rezultata na pojedinim tržištima predviđeno je proširenje sadašnje mreže predstavništva s novim uredima u Kini - Šangaju, Južnoj Koreji - Seulu, SAD-u - Los Angelesu i Italiji - Rimu.

Rekordna godina u dolascima i noćenjima

Promatrajući period od siječnja do prosinca, strani turisti su ostvarili 16,5 milijuna dolazaka (+14 posto) i 89,8 milijun noćenja (+12 posto), a poraste bilježe i domaći turisti koji su ostvarili 12 milijuna noćenja te rast od 14 posto. U periodu od siječnja do kraja prosinca najviše je noćenja ostvareno u Istri (28 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj županiji (19 milijuna noćenja) te na Kvarneru (18,6 milijuna noćenja). Slijede Zadarska županija (13,7 milijuna noćenja), Dubrovačko-neretvanska županija sa 8,5 milijuna noćenja, Šibensko-kninska sa 7,1 milijuna noćenja, Ličko-senjska županija s 3,2 milijuna noćenja te Zagreb s 2,3 milijuna noćenja. Na kontinentu je ostvareno 2 milijuna noćenja (+15 posto), a najviše noćenja je ostvareno u Karlovačkoj županiji (576 tisuća noćenja), Krapinsko-zagorskoj županiji (322 tisuća noćenja) te u Osječko-baranjskoj županiji (188 tisuća noćenja).

Tijekom dvanaest mjeseci najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (20,7 milijuna noćenja), Slovenije (10,1 milijuna noćenja), Austrije (7,6 milijuna noćenja), Poljske (6,3 milijuna noćenja) i Češke (5,4 milijuna noćenja). Izvan europskih zemalja, najviše noćenja su ostvarili gosti iz Sjedinjenih Američkih Država (1,4 milijuna noćenja), Australije (667 tisuća noćenja), Južne Koreje (533 tisuće noćenja), Kanade (415 tisuća noćenja) te Kine (237 tisuće noćenja).

Top destinacije po noćenjima su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Medulin i Umag. Od ukupnog broja noćenja najviše ih je ostvareno u objektima u domaćinstvu (35 milijun noćenja), hotelima (25 milijuna noćenja) te kampovima (19 milijuna noćenja), dok je u nautičkom charteru tijekom dvanaest mjeseci ostvareno 3,2 milijuna noćenja.

Prihodi od turizma tijekom srpnja, kolovoza i rujna 2017.: u porastu 9,8 posto

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvih devet mjeseci 2017. godine prihodi od turizma su iznosili 8 milijardi i 724 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (7 milijarde i 902 milijuna eura) predstavlja rast od 10 posto, odnosno 822 milijuna eura.

U trećem tromjesečju, odnosno srpnju, kolovozu i rujnu 2017. godine prihodi od turizma iznosili su 5 milijardi i 992 milijuna eura od stranih gostiju, što u odnosu na isti period prošle godine (5 milijardi i 459 milijuna eura) predstavlja rast od 10 posto, odnosno 533 milijuna eura.

U prvih devet mjeseci udio prihoda od putovanja – turizma u ukupnom BDP-u u tekućim cijenama iznosio je 24 posto što je za 0,9 postotnih poena više nego u istom razdoblju prethodne godine.