Hrvatska predstavljena na Festivalu maritimne baštine „Escale à Sète“

Objavljeno: uto, 19.04.2022 - 15:12

Jučer je uspješno završen Festival maritimne baštine „Escale à Sète“ na kojem je ujedno predstavljena i hrvatska maritimna baština, ali i Hrvatska kao atraktivna turistička destinacija. Naime, tijekom sedam dana koliko je trajao sajam, zabilježen je izuzetan interes široke publike za aktivnostima koje je pripremilo Predstavništvo HTZ-a u Francuskoj u suradnji s udrugom za promicanje pomorske baštine Cronaves iz Splita, udrugom Palagruža iz Komiže i drugim partnerima.

„Sudjelovanje na ovom festivalu, za kojega su organizatori procijenili da ga je posjetilo gotovo 400 tisuća posjetitelja, odlična je prilika za promociju cjelokupne hrvatske turističke i nautičke ponude, kao i maritimne baštine na tržištu Francuske. Hrvatska definitivno postaje jedna od omiljenih odmorišnih destinacija Francuza, koja se ističe po sigurnosti, blizini i atraktivnosti ukupne turističke ponude, posebice u segmentu nautike“, izjavila je Danijela Mihalić Đurica, direktorica Predstavništva HTZ-a u Francuskoj, nadodavši kako navedeno potvrđuju i brojni francuski turoperatori i agenti. 

Osim susreta s regionalnim medijima organiziran je i „Hrvatski dan“ kojem su prisustvovali predstavnici festivala, gradonačelnik Sètea, predstavnica hrvatskog veleposlanstva te brojni drugi gosti. Bogata maritimna, pomorska baština te turistički potencijali zemlje predstavljeni su u sklopu hrvatskog izložbenog prostora veličine koji je bio ukrašen slikama i prizorima hrvatske maritimne kulture i baštine, dok su se na info pultu Hrvatske turističke zajednice mogle dobiti sve korisne informacije o letovima, uvjetima ulaska u zemlju, kao i turističkim potencijalima zemlje, posebno dalmatinskih regija. 

Podijeljene su tisuće brošura i informacija o hrvatskim turističkim destinacijama, a organizirana je i radionica udruge Palagruža za gradnju starog tradicijskog broda. Tu su bile i radionice tijekom kojih su se brojni polaznici imali priliku upoznati s načinom gradnje hrvatskih tradicionalnih brodova, kao i s primjenom modernih tehnologija kod izrade drvenih brodova. 

Dobre trendove na francuskom tržištu potvrđuju i brojne medijske objave o Hrvatskoj pa je tako u popularnom tjedniku Le Figaro objavljena detaljna reportaža o ljepotama Istre. Reportažu je pripremio Jean-Louis Tremblais, vrsni novinar i zaljubljenik u Hrvatsku, koji je u suradnji s Ericom Martinom, jednim od najcjenjenijih francuskih fotografa, radio na priči o Istri. U objavljenoj reportaži, koju će vidjeti milijuni potencijalnih francuskih turista, Istra je opisana kao raj za hedoniste. Pritom su istaknute ljepote i specifičnosti Pule, Rovinja, Grožnjana, Huma, Brijuna i drugih destinacija, kao i bogatstvo istarske eno-gastronomije.

Dodajmo kako je ova reportaža rezultat studijskog putovanja realiziranog u organizaciji Hrvatske turističke zajednice u listopadu prošle godine, a sam magazin Le Figaro predstavlja jedan od najutjecajnijih časopisa u Francuskoj s gotovo 400.000 prodanih primjeraka te više od 26 milijuna čitatelja tiskanih i online izdanja.