Vinski film Turističke zajednice Zagrebačke županije među 10 najboljih na svijetu

TZŽ referenca: Zagrebačka
Objavljeno: sri, 02.11.2022 - 11:40
ART&TUR festival
TZ Zagrebačke
Pavle Kaplanec, Spomenka Saraga, Ivana Alilović, Martina Miličevć i Željka Balja na ART&TUR festivalu u Portugalu

Najbolji vinski film Zagreb TourFilm FestivalaOkusi prije svega“ Turističke zajednice Zagrebačke županije osvojio je još jedno međunarodno priznanje, na prestižnom XV International Tourism Film Festival ART&TUR u Portugalu. Na svečanoj dodjeli nagrada u  gradu Ourému, u konkurenciji turističkih filmova iz čak 16 zemalja, filmu „Okusi prije svega“ dodijeljeno je srebrno priznanje za drugo mjesto u kategoriji Enoturizma. S nagradama na ova dva festivala film je ušao među 10 najboljih na svijetu.


ART&TUR i Zagreb TourFilm Festival članovi su CIFFT-a (Međunarodnog udruženja festivala turističkih filmova), organizacije koja ocjenjuje najbolje turističke filmove na svijetu. S nagradama prestižnih međunarodnih turističkih filmskih festivala, destinacijski film Okusi prije svega, nastao u suradnji TZ Zagrebačke županije i produkcijske kuće Sekunde snažan je pomak i poticaj u promociji turizma i vinskih cesta Zagrebačke županije.

„Biti među prvih 10 najboljih turističkih filmova na svijetu veliko je priznanje TZ Zagrebačke županije te velika pohvala našem radu unatrag tri i pol godine, kao i destinacijskom marketingu i smjeru koji smo postavili. Vinske ceste Zagrebačke županije kroz film su upoznali brojni sudionici festivala i stručni žiri, čime smo uspješno nastavili promociju nezaboravnih lokacija naše županije“, izjavila je Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije. „Uz destinacijske kampanje poput filmskog festivala Via VINO u vinogradima i vinarijama županije, koji uspješno provodimo posljednje dvije godine drago nam je što su naše aktivnosti u promociji turizma Zagrebačke županije prepoznate i nagrađene na međunarodnim tržištima.

Za film vinske tematike, posebno su važne nagrade filmskih festivala u vinskim zemljama. Portugal je jedna od najvažnijih europskih vinskih destinacija, čime nagrada s ART&TUR festivala dobiva na još većem značaju u međunarodnoj promociji vinskih cesta Zagrebačke županije.

„Sudjelovanje na međunarodnim filmskim festivalima, gdje se filmovi svijeta zajedno ocjenjuju i biraju oni najbolji, snažan je pokazatelj koliko dobro možete prenijeti poruku kroz film. S produkcijske strane ponosni smo na uspjeh u međunarodnoj konkurenciji filmova gdje smo uspjeli  istaknuti destinaciju vinskih cesta Zagrebačke županije i s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije napraviti film koji je nagrađen na svim filmskim festivalima na kojima je prijavljen“, poručuje producentica filma Martina Miličević.


Ovogodišnje filmove ocjenjivao je stručan žiri od 35 članova iz cijelog svijeta, od Brazila i Mauricijusa do Irana i Kanade. Hrvatska predstavnica u žiriju, Spomenka Saraga, filmska producentica i direktorica Zagreb TourFilm Festivala, nije skrivala oduševljenje i ponos na nagrađene filmove iz Hrvatske.

Hrvatska se predstavila na najbolji mogući način, na velikom platnu prikazano je nekoliko hrvatskih turističkih filmova koji su ušli u konkurenciju za jednu od nagrada, a pripremljene su bile i popratne aktivnosti za goste festivala, poput degustacijske radionice koja je pokazala kako su vino i extradjevičansko maslinovo ulje savršena pratnja filmskoj umjetnosti i turizmu. Šećer na kraju svakako su bile četiri nagrade koje su otišle u Hrvatsku. Ponosna sam na to da su upravo zahvaljujući Zagreb TourFilm festivalu, edukacijama održanima uz potporu Hrvatske turističke zajednice ovi odlični filmovi dobili priliku natjecati se i osvojiti  značajne nagrade. Nadam se da će ovo biti vjetar u leđa svima te da će se ovi i drugi hrvatski turistički filmovi nastaviti prijavljivati na festivale i osvojiti još niz nagrada. Čestitam nagrađenima te TZ Zagrebačke županije na filmu "A Taste Above" koji je bio još jedna vinsko-gastronomska pozivnica gostima festivala u Portugalu za dolazak u Zagreb i njegovu okolicu i na sljedeći Zagreb TourFilm Festival,“ poručila je Saraga.


Film nas vodi kroz pripremu vinjaka obitelji Šoškić, proizvodnju iskrenih vina obitelji Tomac, inače prve ekološki certificirane vinarije na području Zagrebačke županije koja je nedavno završila s gradnjom impresivne nove vinarije. U filmu ćete vidjeti i bajkovitu kuriju Nespeš, na zelinskoj vinskoj cesti gdje se danas smjestila vinarija Litterarii. Nositelji tradicije vinskih cesta Zagrebačke županije su obitelji koje generacijama proizvode vina, poput vinarije Kos.
U vinogradarskoj kući Braje pratimo pripremu domaćeg plešivičkog copanjeka, a slobodne domaće životinje na obroncima Žumberka podsjetnik su da iskrena vina Zagrebačke županije prati i izvornost namirnica koje se nađu na jelovnicima prepoznatih restorana.
Film možete pogledati na YouTube stranicama Turističke zajednice Zagrebačke županije.

ART&TUR festival
TZ Zagrebačke
Svečana ceremonija ART&TUR međunarodnog filmskog festivala u Ourému u Portugalu