Veliki specijal o Istri objavljen u njemačkom turističkom časopisu za ljubitelje Hrvatske Lust auf Kroatien

TZŽ referenca: Istarska
Objavljeno: pon, 10.06.2024 - 11:03
Lust auf Kroatien
Lust auf Kroatien
U specijalu posebno su istaknuti kalendar ljetnih manifestacija diljem Istre te bogat koncertni program u pulskoj Areni

Veliki specijal o Istri objavljen je u njemačkom turističkom časopisu za ljubitelje Hrvatske Lust auf Kroatien. Radi se o ljetnom izdanju popularnog i najvećeg njemačkog turističkog časopisa o Hrvatskoj gdje je Istra zastupljena na čak trideset stranica, atraktivnim informacijama i novinama za ovu sezonu. Kako ističe urednica časopisa, Sandra Henderson, istarska povijest više je multikulturalna nego bilo gdje drugdje na tako malom grumenu zemlje. Pa ipak (ili možda baš zato) danas su kultura, hrana, vino i posebno divni ljudi na ovom poluotoku potpuno skladni. Čak i u krajoliku dominiraju tri različita tla te se stoga dijeli na “bijelu”, “sivu” i “crvenu” Istru. Obalni krajolici prepliću se valovitim brežuljcima i idiličnim riječnim dolinama u zaleđu. U cjelini, poluotok ima jedinstvenu prirodnu ljepotu.

Toliko različitih naroda i kultura oblikovalo je regiju tijekom tisućljeća - od Rimljana preko Mlečana do Austro-Ugarskog Carstva. Nakon Drugog svjetskog rata poluotok je podijeljen između Italije i Jugoslavije. Danas je Istra kulturni melting pot, oblikovan raznolikim povijesnim utjecajima, koji se odražavaju na njezinu arhitekturu, jezik i tradiciju.

U specijalu posebno su istaknuti kalendar ljetnih manifestacija diljem Istre te bogat koncertni program u pulskoj Areni kojoj su, među ostalom, posvećeni reci uz naslov „Vječna pulska Arena - Spomenik moći i kulture“. Autorica specijala koja je ujedno i urednica časopisa, svoj je obol dala i Istarskoj malvaziji, zatim Grožnjanu kao utočištu umjetnosti i povijesti te Labinu kao povijesnom dragulju punu i rudarskoj baštini. Najava specijala objavljena je na naslovnici časopisa.

Inače, izdanje ima 148 stranica u kojima donosi obilje zanimljivih informacija o Hrvatskoj, ljudima, kulturi i gastronomiji; tiska se u nakladi od 50.000 primjeraka dva puta godišnje.

Postoji tiskana i digitalna verzija koje dosežu preko 250.000 korisnika, a članak možete pronaći OVDJE