U Desiniću se od 13. do 15. listopada održavaju 11. Dani jabuka

TZŽ referenca: Krapinsko-zagorska
Objavljeno: pet, 06.10.2023 - 14:24
Plakat s događanjima na 11. Danima jabuka
TZ Krapinsko-zagorske županije
U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupit će KUD Horvatska, Desinićke mažoretkinje, OŠ Đure Prejca, Pjevački zbor "Đuro Prejac", Dječji vrtić „Tratinčica“ te ¨Duo doma Bidružica¨

Od 13. do 15. listopada u  Desiniću se u Turističkom informativnom centru u rodnoj kući Đure Prejca i oko kuće održava 11. izdanje Dana jabuka. 

Program će započeti u petak determinacijom starih sorata jabuka. Savjetnici iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede razvrstavat će jabuke po izgledu i okusu kako bi one bile  pripremljene za subotu kada je na rasporedu glavni dio programa. Subotnji program započet će u jutarnjim satima kada će djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede iz Krapine održati radionicu i prezentaciju na temu ¨Štetnici i bolesti jabuke¨ i ¨Ekološka zaštita od bolesti i štetnika jabuke¨ te će biti prikazana i demonstracija cijepljenja jabuka uz stručni nadzor djelatnika iz Kozjnskog parka iz Republike Slovenije.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupit će KUD Horvatska, Desinićke mažoretkinje, OŠ Đure Prejca, Pjevački zbor "Đuro Prejac", Dječji vrtić „Tratinčica“ te ¨Duo doma Bidružica¨, dok će za vrijeme i po završetku svečanog programa posjetitelje zabavljati glazbeni sastav „Fresh band“.

Osim kulturnog i edukativnog programa, bit će postavljena i dječja izložba radova i dodjela nagrada za najbolje ocijenjene radove po provedenom Likovno  - literarnom natječaju ¨Jabuka u mom dvorištu¨, također će se nagrađivati i najbolje uređen štand, najbolji tradicionalni kolač od jabuke te najbolji moderni kolač od jabuke. Novost ove godine je natjecanje koje će se održati između prisutnih izlagača i udruga u guljenju jabuka ¨Najdejlji obejljek¨ gdje će pobjednik biti i prigodno nagrađen.

Središnji dio programa bit će posvećen izložbi starih sorti jabuka sa štandovima izlagača, domaćih OPG-ova koji će se prostirati oko rodne kuće Đure Prejca. Ove godine ponuda će biti zaista bogata pa će osim samih proizvoda od jabuka, kolača, sokova od jabuka i ostalih slastica od jabuka, posjetiteljima na izbor biti i proizvodi od meda, lješnjaka, lavande i mnogih drugih.