Tjedan kajkavske kulture 2022.

TZŽ referenca: Krapinsko-zagorska
Objavljeno: sri, 24.08.2022 - 11:41
Tjedan kajkavske kulture
Philipp Thomaš
Tjedan kajkavske kulture je manifestacija od iznimnog značaja za Grad Krapinu i cijelu Krapinsko-zagorsku županiju

Tjedan kajkavske kulture je manifestacija od iznimnog značaja za Grad Krapinu i cijelu Krapinsko-zagorsku županiju. Već tradicionalno početak rujna rezerviran je za ovo događanje važno svim kajkavcima zbog očuvanja običaja, kulture te govorene, pisane i pjevane kajkavske riječi.

Manifestacija počinje svečanim otvorenjem uz program na Trgu Ljudevita Gaja, uz neizostavni dječji Korzo na kojem nastupaju djeca u zagorskoj narodnoj nošnji i prikazuju Zagorje i baštinu kroz ples, igru i pjesmu. U programu sudjeluje oko 500 djece iz županije. Prethodno se održava mimohod počasnih postrojbi i mažoretkinja, izložba dječjih likovnih radova na temu zagorskog pejzaža, licitara i tradicijskih dječjih igračaka, nastup kulturno-umjetničkih društva.

Kroz tjedan se odvijaju programi vezani uz kajkavsko stvaralaštvo: Znanstveni skup „Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća”, Recital dječjeg stvaralaštva, misa na kajkavskom jeziku, Recital kajkavske poezije.

Zagorski gospodarski zbor ove godine slavi jubilarnih 30 godina postojanja u organizaciji Krapinsko - zagorske županije, Grada Krapine, Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina, Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije i Radija Kaj. Ove godine u znaku je i izložbe industrijskih instalacija. 

Centralni događaji u Festivalskoj dvorani su „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“ na kojem nastupaju mladi umjetnici iz cijelog kajkavskog govornog područja, zatim retrospektiva legendarnih kajkavskih popevki pod nazivom „Popevke zanavek“, te izvedba novoskladanih popevki na tradicionalnom „Festivalu kajkavskih popevki“.

Na Placu suvenira biti će predstavljeni i prodavani suveniri povezanih s festivalom, koji su se  izrađivali u suradnji sa Srednjom školom Pregrada i ŠUDIGO iz Zaboka: kišobran, šalica, peharček, štrukelj, bilikum i drugi. Vinski plac biti će u znaku nastupa kulturno-umjetničkih društava i običaja branja grožđa i običaja vezanih uz vino, uz sudjelovanje okolnih općina, te uz garantirano dobru hranu, kapljicu vina, ali i glazbe. Svakako su neizostavni i Dječji dan, predstave, koncerti, izložbe, promocije knjiga, sportska događanja.

Vidimo se u festivalskom ruhu ljepotice Krapine od 4. do 10. rujna!