Svečano otvorena Providurova palača

TZŽ referenca: Zadarska
Objavljeno: čet, 21.04.2022 - 09:32
Grad Zadar
Grad Zadar
Providurova palača

Prigodnim svečanim programom 20. travnja 2022. u Zadru je, pet godina nakon otvorenja Kneževe palače, otvorena Providurova palača. Ova dva objekta zajedno čine integralni kompleks Dvije palače u centru Zadra, s ukupno sedam tisuća kvadrata korisnog prostora namijenjenog gradu i građanima te posvećenog kulturnim sadržajima. 

Projekt obnove Providurove palače vrijedan je više od 66 milijuna kuna, od čega je čak 56,5 milijuna kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije. Otvorenju su nazočile ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak te mnogobrojni uzvanici i građani.

Nakon protokolarnog dijela u sklopu otvorenja, posjetitelji su mogli razgledati tri glavna sadržaja. Jedan od njih je izložba velikih skulptura Ratka Petrića na oba kata Providurove palače i u atriju. Druga izložba je posvećena obitelji Dešpalj i postavljena je Polivalentnoj dvorani Providurove palače, dok je treća smještena u prizemlje Kneževe palače, a radi se o izboru djela Galerije umjetnina. Za sve je posjetitelje pripremljen i bogat cjelovečernji program koji se sastojao od izložbenog, scenskog i glazbenog dijela.