Samoborska kremšnita postala zaštićeno nematerijalno kulturno dobro

TZŽ referenca: Zagrebačka
Objavljeno: pon, 08.02.2021 - 13:47
Samoborska kremšnita
TZ Zagrebačka
Samoborska kremšnita

Naša najpopularnija slastica, samoborska kremšnita, od sada je i zakonski zaštićena kao autohtoni samoborski, odnosno hrvatski brend. 

Naime, prema rješenju Ministarstva kulture i medija od 18. siječnja 2021., tradicionalna Samoborska kremšnita, prenošenje umijeća, praksi i tradicije slastičarskog obrta, dobila je status nematerijalnog kulturnog dobra i bit će upisani u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Kako se navodi u obrazloženju Ministarstva, ova slastica od lisnatog tijesta i kreme od tučenih jaja, poznata je pod raznim nazivima i inačicama na području srednjoeuropskih i mediteranskih zemalja, a jedna od najpoznatijih u Hrvatskoj je upravo samoborska.  

Originalan recept osmislio je 1920-ih godina slastičar Đuro Lukačić
, koji ih je pripremao sve do 1966., nakon čega je pomagao u njihovoj izradi. Dvije slastičarke, Višnja Vukmanović i Branka Žganjer originalan su recept i znanje prenijele u Kavanu Livadić i slastičarnicu U prolazu, koji su i nositelji nematerijalnog kulturnog dobra. Tradicija izrade samoborske kremšnite njeguje se u ovim slastičarnicama i dan danas, tako da u ovoj pjenastoj slastici uživaju brojni posjetitelji, gosti, turisti, izletnici i planinari…