Rijeka Europska prijestolnica kulture – tijekom travnja slijedi završnica programa

TZŽ referenca: Primorsko-goranska
Objavljeno: pon, 29.03.2021 - 10:54
Rijeka, pogled s Trsata
Arsen Miletić
Rijeka, pogled s Trsata

U Rijeci se tijekom travnja – mjeseca koji predstavlja svojevrsnu programsku završnicu programa Europske prijestolnice kulture – planira održati preko 50 kulturno-umjetničkih događanja kojima će publika moći prisustvovati u kontroliranim uvjetima i uz poštovanje epidemioloških mjera.

Naime, Rijeci i Galwayu su, zbog pojave pandemije COVID-19 i nemogućnosti da izvorno planirani program realiziraju u cijelosti tijekom 2020. godine, titule Europskih prijestolnica kulture produljene do kraja travnja 2021. godine. Tako će bogat travanjski program, kojim će Rijeka i službeno obilježiti završnicu projekta Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu, uključivati predstave, koncerte i programe u kazalištu, zatim tematske vođene šetnje gradom svaki vikend, otvorenja trajnih instalacija, izložbe, programe u novootvorenoj Dječjoj kući i slična događanja.

Brojna događanja nastavljaju se održavati i nakon travnja, pa tako izložba Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza, koja donosi Klimtove rane radove - slike koje su nakon 133 godine demontirane sa svoda riječkog kazališta Ivana pl. Zajca kako bi bile restaurirane te ekskluzivno prikazane na izložbi u novoobnovljenoj palači iz 18. stoljeća u koju je Muzej grada Rijeke nedavno uselio, ostaje otvorena.

Sva događanja organizirana su u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama, ali će se i prilagođavati eventualnim novim mjerama i preporukama ukoliko bude bilo potrebno.